Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Édes ízek és bacon? Szokatlan, de ellenállhatatlan

Egyre több extrém, vagy legalábbis szokatlan ízpárosítással találkozhatunk a boltokban, legyen szó öntetekről, csokoládékról vagy üdítőkről, de nincs ez másképp a tradicionálisabb hozzávalók esetében sem. A gyakran látszólag egymáshoz nem illő alapanyag párosítások izgalmas fúziót alkothatnak, mint például a csokoládé és a bacon.

Ha van bennünk egy minimális nyitottság az izgalmas ízkombinációk felfedezésére, sőt, esetleg még időt is szánunk rá, hogy a konyhában kísérletezgessünk, rájöhetünk, hogy a bacon egy egészen sokoldalúan felhasználható húsfajta. A következőkben bebizonyítjuk, mennyire sokoldalúan felhasználható finomság a bacon és mennyi mindennel kombinálható.

Páratlan párosok mindig is voltak

Mielőtt még rátérnénk a csoki és a bacon összeházasítására, nem árt felidézni, mennyi olyan ételünk van, amit pont azért kedvelünk, mert ellentétes ízek találhatóak meg bennük. Ilyenek például az édes-csípős ázsiai ételekhez tálalt mártások, de hagyományos magyar ételeknek is vannak édes, illetve édes-sós változatai is. Erdélyben a cukros tepertős pogácsa még a mai napig egy gyakran készített finomságnak számít, de mindenki számára ismert a káposztás, túrós vagy grízes tészta édes-sós hívőinek harca is.

Az utóbbi évek legfelkapottabb sós-édes duójáról is illik említést tenni, ez pedig a sós karamella, amit nem csak süteményként hanem csokiszelet, popcorn ízesítő, fagyi, sőt még fehérjepor formájában is megkóstolhatunk. A sós karamella népszerűsége egyértelmű, na de mi a helyzet az édes baconnel? Lehet, hogy furcsának tűnik, de mindjárt bebizonyítjuk, hogy a bacont így is csak imádni lehet.

A bacon mindenhogy és minden időpontban jó

“Aligha találni a baconnél sokoldalúbban felhasználható húsfajtát. Bacont ehetünk reggelire -gondoljunk csak a klasszikus angol reggelire -, ebédre és vacsorára, kihagyhatatlan a grillpartikon, vihetjük piknikre, ehetjük uzsonnára, egyszóval egy igazi jolly joker - kezdte Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft., a Gierlinger Premium Bacon termékcsalád gyártójának kereskedelmi igazgatója.

Míg egy kerti sütögetéskor zöldségeket, húsokat tekerünk körbe vele, ahol az édes ízét egy szem szilva, egy szelet őszibarack vagy füge adhatja a bacon mellé, addig reggel tojással esszük, amit esetleg egy szelet eperlekváros pirítós egészít ki, de ha kedveljük az amerikai konyhát, könnyen lehet, hogy a bacon mellé palacsinta és juharszirup kerül. Utóbbi édes, karamellás íze remekül kiemeli a bacon sós ízét, az összhatás pedig felejthetetlen.

Amerikában és Kanadában már tökéjre fejlesztették a juharszirup és a bacon összeházasítását, erre példa a juharszirupos baconös muffin is. Ennél az édességnél a feldarabolt bacon nemcsak a muffin tésztájába, hanem pirítva a desszert tetejére, dekorációként is kerül.

A lekvárokhoz hasonló technológiával készülő chutney-k szintén sokszor használják az édes-sós kombinációt. A bacon jam vagy chutney is ilyen módon készül hagymás egyhén paprikás alapon, amiben az édes ízt barna sör, szilva, esetleg (birs)alma vagy karamellizált cukor adhatja meg.

Csoki, csoki, csoki!

A csokoládé és a bacon első blikkre tényleg meglepő párosításnak tűnik, ha azonban megkóstolod, rájössz, hogy cseppet sem bolondság. Igazán bátrak minden további összetevő nélkül is kezdhetik a párosítást: a serpenyőben megpirított bacont, miután leitattuk róla a zsírt, megforgatjuk az előzőleg megolvasztott (ét)csokoládéban és süteményrácson hagyjuk lecsöpögni és száradni Nem hangzik akkora ördöngösségnek, ugye? Az íze azonban egyenesen fenomenális! Néhány pikáns ízesítésű csokoládénak is van baconös verziója, sőt, még baconös, whiskys alternatíváról is hallottunk.

Az enyhén édeskés, telt ízekhez is tökéletesen passzol

No de nemcsak a csokoládéhoz és az édes vagy alkoholos szirupokhoz illik a bacon, hanem az olyan enyhén édeskés, de mégis inkább sósnak mondható alapanyagokhoz, mint az sütőtök vagy édesburgonya. Mindkét zöldségből készült levesre szórhatunk pirult baconkockákat, amik ropogóssága remekül kihangsúlyozza a krémleves lágyságát. Állagában és ízében is remek nász.

Az bacon sokoldalúan felhasználható, de ha nem minőségi alapanyagokból főzöl, a legjobb receptek sem lesznek száz százalékosak. A Gierlinger termékcsalád kínálatában olyan prémium minőségű, magas hústartalmú, hozzáadott anyagoktól mentes kockázott és szeletelt baconöket találsz, melyekkel a végeredmény ellenállhatatlanul ínycsiklandó lesz.

(X)

Ezek is érdekelhetnek