Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dőzsölés után fogyókúra...

Vége az ünnepeknek, és szembesülhetünk a problémával: másfél hét alatt hogyan szedhettünk fel több kilónyi testsúlyfelesleget? A baj az, hogy a többlet energiabevitelt nem követi megfelelő mennyiségű mozgás, amihez télen egyébként is kevésbé van kedvünk. A házimunkával pedig csak fele annyi energiát égetünk, mint lassú sétálás során!

Át kell tehát gondolnunk: vagy kevesebbet eszünk, ha nincs kedvünk mozogni, vagy - ha ragaszkodunk a korlátozás nélküli evéshez - megtaláljuk annak a módját, hogy mozogjunk is eleget. Ám ha mégsem sikerült időben átgondolni a dolgot, előtérbe kerülhetnek az egészséges étrendi ajánlások.

Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus tanácsai:

  • együnk naponta 4-5 alkalommal, de az energiatartalom ne haladja meg az 1500-2000 kcal-t (sajnos, keveset enni egyszerre sokkal nehezebb, mint koplalni,; viszont ha nem akarjuk visszaszedni a végre leadott kilókat, jobb, ha nem piszkáljuk alapanyagcserénket, mert a koplalásokat, tartósan kihagyott főétkezéseket nagyon megbosszulhatja)
  • a megfelelő mennyiségű zöldség, főzelék, gyümölcs fogyasztása minden időben, mindenkinek ajánlott
  • használjunk kevesebb zsiradékot a főzéshez-sütéshez
  • a hús ne legyen alkalmanként 10 dkg-nál (nyersen) több, a felvágottból vagy sajtból is elég 3-5 dkg
  • a nassolnivalókat váltsuk fel joghurttal, gyümölcsökkel, gyümölcssalátával, de finom a sült alma, sült körte is
  • és végül: ne feledjük: nem az evés örömétől kell megfosztanunk magunkat, hanem a többlet kalóriáktól, a hagyományos ételek zöme elkészíthető energiaszegényebb összetételben!

 

Nézzük, mivel csillapíthatjuk éhségünket a nagy, ünnepi lakmározások után!

 

 

 

 


Gombás burgonyaleves

Hozzávalók 4 adaghoz:
40 dkg burgonya
15 dkg gomba
2 dkg margarin
10 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tyúkhúsleveskocka
1 csomag finomra vágott petrezselyem
majoránna, ízlés szerint
1zöld húsú paprika
1 piros húsú paprika

Elkészítés: A margarint felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és az apró kockára vágott burgonyát. Összepirítjuk, majd felengedjük kb. egy liter vízzel, sóval, borssal ízesítjük , majd fedővel lefedve főzzük. A paprikákat és a gombát feldaraboljuk. Amikor a burgonya már majdnem puha, a gombát és a paprikát a leveshez adjuk a leveskockával együtt, a majoránnával ízesítjük, ízlés szerint utófűszerezzük és összeforraljuk. Melegen tálaljuk, tálaláskor meghintjük a petrezselyemmel.

Energiatartalom: 590 kJ/141 kcal
Szénhidrát: 26,1 g


Tengeri halfilé pirított burgonyával

Hozzávalók 4 adaghoz:
60 dkg halfilé
3 evőkanál liszt
80 dkg burgonya
2 evőkanál olaj
3 dkg vaj
fűszerpaprika, fehér bors
1 citrom

Elkészítés: A halat kéztörlő papírral szárazra töröljük, fűszerpaprikával és borssal ízesítjük. Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a az apóra vágott burgonyát, megsózzuk, és fedő alatt tíz percig pároljuk. Hozzáadunk 1 dkg vajat, és fedő nélkül, néhányszor óvatosan megkeverve megpirítjuk. A halszeleteket a lisztben megforgatjuk. A maradék vajat serpenyőben felolvasztjuk, és a halszeletek mindkét oldalát rózsaszínűre sütjük. Tálaláskor gyengén megsózzuk, citromgerezdekkel díszítve, a pirított burgonyával tálaljuk.

Energiatartalom: 1600 kJ/382 kcal
Szénhidrát: 49,5 g


Sertéskaraj, pikáns mártással

Hozzávalók 4 adaghoz:
40 dkg sertéskaraj, csont nélkül
3 evőkanál olaj
3 evőkanál száraz sherry
3 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál szezámmag
1 evőkanál csípős mustár
metélőhagyma, ízlés szerint

Elkészítés: A szezámmagot megpirítsuk. A húst felszeleteljük, és kicsit kiklopfoljuk. Az olajat a  serpenyőben felhevítjük, és a hússzeletek mindkét oldalát rózsaszínűre sütjük benne. Hozzáadjuk a pirított szezámmagot, a szójaszószt, a mustárt és a sherryt, és fedő alatt összepároljuk. Tálaláskor a húsokat megszórjuk apróra vágott metélőhagymával, és hozzáöntjük a pikáns mártást. Tepsis, vagy főtt burgonyával fogyaszthatjuk.

Energiatartalom: 1156 kJ/276 kcal
Szénhidrát: 4,7 g


Kapros uborkasaláta

Hozzávalók 4 adaghoz:
50 dkg kígyóuborka
2 dl tejföl (12 %-os)
1 kis pohár joghurt
1 csomag kapor
1 gerezd fokhagyma
őrölt fehér bors
mustár, ízlés szerint

Elkészítés: Az uborkát ízlés szerint kockára, vagy vékony csíkokra aprítjuk. A tejfölt összekeverjük a joghurttal, mustárral, sóval, fehér borssal, a zúzott fokhagymával ízesítjük. A kaporból néhány levélkét félreteszünk a díszítéshez, a többit apróra vágjuk, és az öntetbe tesszük. A kész öntetbe lazán belekeverjük az uborkát. Salátástálba rakjuk, lefedjük, a hűtőben az ízeket összeérleljük. Tálaláskor a félretett kaporlevelekkel díszítjük.

Energiatartalom: 484 kJ/116 kcal 
Szénhidrát: 6,2 g


Téli gyümölcssaláta I.

Hozzávalók 4 adaghoz:
30 dkg alma
2 narancs
20 dkg ananász (friss, vagy cukor nélküli)
1 kivi
1 citrom

Elkészítés: Az egyik narancsnak kifacsarjuk a levét, a citromlével, szükség esetén kevés édesítővel ízesítjük. Díszítésnek félre rakunk fél kivit, és négy gerezd narancsot. A többi gyümölcsöt kis darabokra felaprítjuk. Összekeverjük a gyümölcssaláta lével. Hűtőben egy órán keresztül érleljük. Tálalás előtt még egyszer óvatosan átkeverjük, üvegtálba helyezzük, és a félretett gyümölcsökkel díszítjük.

Energiatartalom: 501 kJ/120 kcal 
Szénhidrát: 20,7 g

 

forrás: Kiskegyed Konyhája

Ezek is érdekelhetnek