A dödöllét többféle néven is ismerték a különböző tájakon: zsámiska, cinke, gánica, gánca. Kis zsírral, füstölt szalonnával, hagymával megbolondítva önálló és nagyon jóízű egytálétel - persze társíthatjuk más finomságokkal is.
Dödölle-alaptészta
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 25-30 dkg liszt
- só
Elkészítése:
- Meghámozzuk a burgonyát, apró kockákra vágjuk, sós vízben nagyon puhára főzzük.
- Leöntjük róla a főzővíz nagyját, annyit hagyunk rajta, hogy éppen ellepje a főtt krumplit.
- Visszatesszük a tűzhelyre, alacsony hőfokra.
- Folyamatos keverés közben hozzászórjuk a lisztet, és addig főzzük-pirítjuk, míg szépen össze nem áll a massza, és el nem válik az edény falától.
- Közben a puhára főtt krumpliból püré lesz, a liszt pedig megfő.
- Megkóstoljuk, szükség szerint sózzuk. Kiterítjük egy tálcára hűlni.
Dödölle túróval, tejföllel
Hozzávalók:
- 1 adag dödölle-alaptészta
- 50 dkg túró
- 5 dl tejföl
- 15 dkg füstölt szalonna
- só
- bors
Elkészítése:
- Apró kockákra vágjuk a füstölt szalonnát, egy serpenyőben kipirítjuk.
- Kiszedjük a pörcöket, félretesszük.
- A szalonnazsírt egy tepsibe vagy sütőtálba öntjük.
- Zsíros kanállal beleszaggatjuk a kissé kihűlt dödölletésztát.
- Rámorzsoljuk a túrót, leöntjük a tejföl felével, megsózzuk, meghintjük borssal, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt összesütjük.
- Tálalás előtt meglocsoljuk a maradék tejföllel, és rászórjuk a félretett pörcöket is.
Kolbászos dödölle
Hozzávalók:
- 1 adag dödölle-alaptészta
- 20 dkg füstölt kolbász
- 1 evőkanál zsír
- 3 dl tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- pár szál snidling
- só
- bors
Elkészítése:
- Felkarikázzuk a kolbászt, és az evőkanálnyi zsíron jó ropogósra pirítjuk. Kiszedjük a zsiradékból.
- Tepsibe vagy sütőtálba öntjük a kolbászzsírt, beleszaggatjuk egy kanállal a dödöllemasszát. Meghintjük kis sóval, borssal, majd 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
- Összekeverjük a tejfölt az áttört fokhagymával, kis sóval és borssal. Tálalás előtt a dödölle tetejére kanalazzuk az ízesített tejfölt, megszórjuk a kipirított kolbászkarikákkal, meg egy kis összevágott snidlinggel.
Zöldfűszeres-laskagombás dödölle
Hozzávalók:
- 1 adag dödölle-alaptészta
- 1 jó nagy csokor zöldfűszer vegyesen (petrezselyem és zeller zöldje, kakukkfű, lestyán, borsikafű, bazsalikom, zsálya stb.)
- 50 dkg laskagomba
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zsír
- só
- bors
Elkészítése:
- Megmossuk, leszárítjuk és apróra vágjuk a zöldfűszereket. Beleforgatjuk a kissé kihűlt dödölletésztába. Egy evőkanál zsírral kikenünk egy alkalmas méretű sütőtálat, beleszaggatjuk egy kanállal a masszát. 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
- Amíg sül a dödölle, elkészítjük a tetejére a gombaragut.
- Finomra vágjuk a vöröshagymát, egy evőkanálnyi zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a kicsire vágott fokhagymát, egy percig pirítjuk együtt. Megtisztítjuk a laskagombát, felcsíkozzuk, rátesszük a hagymás alapra, és addig sütjük, míg minden nedvesség el nem fő alóla, közben sóval és borssal ízesítjük. Ha megsült a dödölle, rákanalazzuk a gombaragut.
- TIPP: A dödölle csak öreg krumpliból jó, amit tetszés szerint kis darabokra kockázva vagy karikázva, nagyon-nagyon puhára kell főzni. Előre készüljünk fel, hogy kifejezetten kemény fizikai munka lesz a kavarása, nehéz az egyre sűrűsödő masszát kevergetni. Ezt a műveletet nem lehet megspórolni, fontos, hogy a liszt is megfőjön a tésztában.
TIPP A SÉFTŐL: A dödölle csak öreg krumpliból jó, amit tetszés szerint kis darabokra kockázva vagy karikázva, nagyon-nagyon puhára kell főzni. Előre készüljünk fel, hogy kifejezetten kemény fizikai munka lesz a kavarása, nehéz az egyre sűrűsödő masszát kevergetni. Ezt a műveletet nem lehet megspórolni, fontos, hogy a liszt is megfőjön a tésztában.