Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha ezzel a hozzávalóval készíted a dödöllét, tökéletes lesz a végeredmény - alaprecepttel!

default user icon
MME
Ez a laktató krumplis tészta, a dödölle valaha a szegények eledele volt, hiszen alapvetően csak krumpli és liszt kellett hozzá - ma már a legmenőbb éttermekben szolgálják fel köretként. Következzen most az autentikus alaprecept, és egy nagyon fontos jótanács, amit érdemes megszívelni, ha igazán jó dödöllét szeretnénk készíteni.

A dödöllét többféle néven is ismerték a különböző tájakon: zsámiska, cinke, gánica, gánca. Kis zsírral, füstölt szalonnával, hagymával megbolondítva önálló és nagyon jóízű egytálétel - persze társíthatjuk más finomságokkal is.


Dödölle-alaptészta

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 25-30 dkg liszt

Elkészítése:

  1. Meghámozzuk a burgonyát, apró kockákra vágjuk, sós vízben nagyon puhára főzzük.
  2. Leöntjük róla a főzővíz nagyját, annyit hagyunk rajta, hogy éppen ellepje a főtt krumplit.
  3. Visszatesszük a tűzhelyre, alacsony hőfokra.
  4. Folyamatos keverés közben hozzászórjuk a lisztet, és addig főzzük-pirítjuk, míg szépen össze nem áll a massza, és el nem válik az edény falától.
  5. Közben a puhára főtt krumpliból püré lesz, a liszt pedig megfő.
  6. Megkóstoljuk, szükség szerint sózzuk. Kiterítjük egy tálcára hűlni.

Dödölle túróval, tejföllel 

Hozzávalók:

  • 1 adag dödölle-alaptészta
  • 50 dkg túró
  • 5 dl tejföl
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • bors

Elkészítése: 

  1. Apró kockákra vágjuk a füstölt szalonnát, egy serpenyőben kipirítjuk.
  2. Kiszedjük a pörcöket, félretesszük.
  3. A szalonnazsírt egy tepsibe vagy sütőtálba öntjük.
  4. Zsíros kanállal beleszaggatjuk a kissé kihűlt dödölletésztát.
  5. Rámorzsoljuk a túrót, leöntjük a tejföl felével, megsózzuk, meghintjük borssal, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt összesütjük.
  6. Tálalás előtt meglocsoljuk a maradék tejföllel, és rászórjuk a félretett pörcöket is.

Kolbászos dödölle

Hozzávalók:

  • 1 adag dödölle-alaptészta
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 1 evőkanál zsír
  • 3 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pár szál snidling
  • bors

Elkészítése: 

  1. Felkarikázzuk a kolbászt, és az evőkanálnyi zsíron jó ropogósra pirítjuk. Kiszedjük a zsiradékból.
  2. Tepsibe vagy sütőtálba öntjük a kolbászzsírt, beleszaggatjuk egy kanállal a dödöllemasszát. Meghintjük kis sóval, borssal, majd 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
  3. Összekeverjük a tejfölt az áttört fokhagymával, kis sóval és borssal. Tálalás előtt a dödölle tetejére kanalazzuk az ízesített tejfölt, megszórjuk a kipirított kolbászkarikákkal, meg egy kis összevágott snidlinggel.

 


Zöldfűszeres-laskagombás dödölle 

Hozzávalók:

  • 1 adag dödölle-alaptészta
  • 1 jó nagy csokor zöldfűszer vegyesen (petrezselyem és zeller zöldje, kakukkfű, lestyán, borsikafű, bazsalikom, zsálya stb.)
  • 50 dkg laskagomba
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • bors

Elkészítése:

  1. Megmossuk, leszárítjuk és apróra vágjuk a zöldfűszereket. Beleforgatjuk a kissé kihűlt dödölletésztába. Egy evőkanál zsírral kikenünk egy alkalmas méretű sütőtálat, beleszaggatjuk egy kanállal a masszát. 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
  2. Amíg sül a dödölle, elkészítjük a tetejére a gombaragut.
  3. Finomra vágjuk a vöröshagymát, egy evőkanálnyi zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a kicsire vágott fokhagymát, egy percig pirítjuk együtt. Megtisztítjuk a laskagombát, felcsíkozzuk, rátesszük a hagymás alapra, és addig sütjük, míg minden nedvesség el nem fő alóla, közben sóval és borssal ízesítjük. Ha megsült a dödölle, rákanalazzuk a gombaragut.
  4. TIPP: A dödölle csak öreg krumpliból jó, amit tetszés szerint kis darabokra kockázva vagy karikázva, nagyon-nagyon puhára kell főzni. Előre készüljünk fel, hogy kifejezetten kemény fizikai munka lesz a kavarása, nehéz az egyre sűrűsödő masszát kevergetni. Ezt a műveletet nem lehet megspórolni, fontos, hogy a liszt is megfőjön a tésztában.

TIPP A SÉFTŐL: A dödölle csak öreg krumpliból jó, amit tetszés szerint kis darabokra kockázva vagy karikázva, nagyon-nagyon puhára kell főzni. Előre készüljünk fel, hogy kifejezetten kemény fizikai munka lesz a kavarása, nehéz az egyre sűrűsödő masszát kevergetni. Ezt a műveletet nem lehet megspórolni, fontos, hogy a liszt is megfőjön a tésztában.

Ezek is érdekelhetnek