Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Datolyakrémes tekercs

75 perc
rafinált
költséges
4 adag
Hozzávalók
  • 40 dkg datolya (felaprított)
  • 1 rúd vanília
  • 7 dkg darált dió (pirított)
  • 3 ek darált szezámmag (pirított)
  • 30 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 1 csipet só
  • 15 dkg vaj
  • 12 dkg krém sajt
  • 2 ek tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • 5 ek porcukor
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk cukor

Elkészítés

 1. Tegyük lábosba a datolyát. Öntsünk rá 2,4 dl vizet, kaparjuk bele a vaníliarúd magjait, majd tegyük bele a rudat is, és kis lángon főzzük 8-10 percig. Ha kezd besűrűsödni, keverjük hozzá a diót és a szezámmagot. Főzzük további 1 percig, majd vegyük le a tűzről, és lefedve hagyjuk teljesen kihűlni.

2. Közben morzsoljuk össze a lisztet és a sót a vajjal. Keverjük simára a krémsajtot a tejföllel, 1 db tojássárgájával és a porcukorral, majd adjuk a vajas liszthez, és gyúrjuk rugalmas tésztává. Fedjük le, és pihentessük a hűtőben 45 percig.

3. Lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát 10 × 35 cm-es téglalappá, majd simítsuk rá a datolyás tölteléket, és a hosszabbik oldalról indulva tekerjük fel. Csomagoljuk alufóliába, és tegyük a mélyhűtőbe legalább 2 órára. Vágjuk 2,5 cm-es szeletekre, majd helyezzük a tekercseket sütőpapírral kibélelt tepsibe. Kenjük meg őket 1 db tojássárgájával, majd hintsük meg a fahéjjal elkevert cukorral. Süssük a 190 fokra előmelegített sütőben 22 percig.

Megjegyzés

Nyersen akár hetekig is tárolhatjuk a mélyhűtőben. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss