Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csomagba zárt ízek, avagy batyuk a grillen

A nyári grillezések alkalmával nem csak húsokat és zöldségeket grillezhetünk, hanem komplett egytálételeket is a tűzre dobva süthetünk. Az alufóliának köszönhetően változatos grillbatyukat állíthatunk össze.

Több okból is fóliába zárhatjuk a grillezésre szánt alapanyagokat. Egyrészt azért érdemes a fóliát használni, mert segítségével a könnyen morzsolódó, lágy szerkezetű ételeket is tudjuk grillezni. Másrészt a fóliának köszönhetően olyan alapanyagokat, ételeket is elkészíthetünk a grillen, amelyeknek jót tesz, ha minél tovább a hő közelében legyenek, anélkül, hogy a külsejük megégne.

Az alufóliában történő összecsomagolás ezenkívül történhet azért is, hogy a sütés helyett csupán megpárolódjanak az alapanyagok, illetve, hogy a fóliában helyt kapó alapanyagok ízei összeérjenek, ugyanis a fóliában összepárolódó, sülő alapanyagok íze jobban keveredik, a fóliába tett fűszerek nagyobb hatékonysággal járják át a lazább szerkezetű húsokat, köretnek szánt zöldségeket.

Batyuban nem csak egy-egy porciót készíthetünk el, hanem akár nagyobb mennyiségű ételt is összepakolhatunk. Ilyenkor persze azzal azért számolni kell, hogy a hő nem fogja teljes mértékben egyenletesen érni, következésképp a fólia mentén lévő alapanyagok jobban meg fognak sülni, párolódni, mint a középen elhelyezkedők. Kis gyakorlattal és némi érzékkel hamar kikísérletezhető, hogy melyik alapanyag hol helyezkedjen el a batyuban. Magára a fóliára kerüljenek a keményebb, nagyobb darabok, s a kisebb, könnyebben párolódó alapanyagokat ezekre ültessük rá. A különféle párolódási, sülési idővel rendelkező ételek esetében érdemes az alapanyagok méretével játszani, így megoldható, hogy nagyjából minden egyszerre legyen kész a batyuban. Ilyenkor a nehezebben párolódó darabokat célszerű vékonyabb szeletekre, kisebb darabokra vágva a batyuhoz adni. Sőt az is jó megoldás lehet, ha a nehezebben elkészülő alapanyagokat előfőzve adjuk hozzá a többihez.

Húsok esetén akkor érdemes grillfóliát használni, ha vagy egy nagyobb húst készítünk elő, vagy apróbb darabokból, esetleg darált húsból álló fogással van dolgunk, illetve olyan laza a szerkezetük, mint a legtöbb halé. A nem egyben sütött halat ezért a legegyszerűbb és legbiztosabb fóliában sütve elkészíteni.

A batyuk előnye az egyszemélyes adag, esetleg a személyre szabott fogás: a grillpartin így mindenki összeállíthatja a számára legtökéletesebb fogást. Tökéletes partifogás lehet a fóliás batyu, ha minden alapanyagot előlészítünk, majd mindenki magának állítja össze a saját csomagját, eldöntve, hogy a krumpli mellé hús, hal, cukkini, padlizsán, kolbász, paradicsom, paprika, sajt, hagyma, fokhagyma és fűszer milyen összeállításban és arányban kerüljön.

A fólia rejtélye

Ha lehetőségünk van rá, akkor úgynevezett grillfóliát használjunk a sütéshez, ugyanis ez a fajta fólia vastagabb, így jobban bírja a gyűrődést, ellenállóbb és az alakját is jobban megtartja. Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor érdemes a vékonyabb fóliából két egymásra fektetett réteggel dolgozni és abba belepakolni a sütésre váró alapanyagokat.

A fólia minőségén, vastagságán kívül fontos még, hogy a fólia fényes fele kerüljön kívülre, s az ételeket az alufólia fénytelen oldalán halmozzuk fel. Ha el szeretnénk kerülni, hogy sütés közben az étel a fóliába ragadjon, akkor használat előtt érdemes az alufóliát vékonyan megkenni egy kevés olíva olajjal, zsírral vagy vajjal. Ha egészen biztosra szeretnénk menni, akkor a fóliába tehetünk sütőpapírt is, így biztosan elkerülhető, hogy az ételbe beleragadjon a fólia.

A fólia kikenésekor egyébként vaj helyett használhatunk fűszervajat, amivel a csomagba kerülő zöldségek ízesítése rögvest meg is oldódik. A nagyobb grillbatyuk mellett a fűszervajas fóliában sült krumpli, kukorica is nyugodtan versenybe szállhat a legfinomabb grillfogás címért.

A fóliában való grillezésnél nem csak az alapanyagok és a fűszerek kerülhetnek a fóliába, hanem egy kis folyadék is. A már majdnem teljesen lezárt fóliába önthetünk vizet, de alaplével, borral, sörrel is meglocsolhatjuk a sütésre váró finomságokat. Az étel ízvilágának megfelelően némi halszósz, szójaszósz, ízesített olaj vagy balzsamecet is mehet bele.

Amit csak fóliában süthetünk

A fóliában nem csak különféle vegyes tálakat, egytálételeket készíthetünk, hanem süthetünk benne például sajtot is. A sajt önmagában is jó, de még finomabb, ha ezekre a válogatott alapanyagokra kerül. Egy-egy nagyobb grillbatyura – az összeállítást követően – nyugodtan reszelhetünk egy kis sajtot, s ezt követően nincs más dolgunk, csak nagyon óvatosan összecsippenteni a fóliát, hogy az értékes gőzök bent maradjanak, és a grillrácsra helyezve várni, hogy elkészüljön az olvadt sajtban gazdag étel.

Sajtokat azért is érdemes fóliában grillezni, mert így biztos, hogy a megolvadt matéria nem folyik le, nem ég rá a rácsra, hanem az utolsó cseppig kiélvezhető. A grillbatyuba tehetünk szinte bármilyen sajtot, a grillezésre kevéssé alkalmas kemény sajtot reszelve adhatjuk hozzá bármilyen kompozícióhoz. Kifejezetten jó fóliában elkészíteni a fokhagymával tűzdelt camembert-t, de az előre pácolt sajtokat is házasíthatjuk karikára szelt krumplival.

Fólia, mint védelem

A fóliába nem csak ételeket rejthetünk, hanem akár egy nagyobb téglát is belecsomagolhatunk, aminek segítségével csodálatos vasalt húsokat készíthetünk. Az alufóliával letakarhatjuk a grillrácsot is, ez főleg akkor hasznos, ha vékonyan szelt zöldségeket szeretnénk sütni, vagy épp nyársra fűzött ételeket sütünk, s így a fóliával meg tudjuk védeni a nyárs végét valamint a kezünket a közvetlen hőtől.

Ha gázégős grillen dolgozunk, akkor még egy dologra jó lehet a fólia. Kevés füstölésre alkalmas faháncsot tehetünk bele, amelyet hagyunk füstölni, majd ezt a faforgácsos füstös batyut a rács alá helyezve rögvest megteremthetjük a faszenes grill illúzióját.

Fóliában sült francia lecsó

Hozzávalók:
2 nagyobb padlizsán
2 nagyobb paradicsom
3 tv paprika
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 közepes cukkini
1 ág friss rozmaring
1 ág friss kakukkfű

Elkészítés: A zöldségeket alaposan megmosom. A padlizsánt és a cukkinit kockacukornyi kockákra vágom, a paprikát felkarikázom. A paradicsomnak leforrázom a héját, majd szintén karikákra szelem. A hagymát egészen vékony karikákra vágom, a fokhagymát felkockázom.

Egy nagyobb fóliába sütőpapírt teszek, majd ráteszem a paprikát, a hagymát, erre jön a cukkini és a padlizsán, majd a fokhagyma és a paradicsomszeletek. A tetejére kerülnek a fűszerek, majd egy kis olívaolajjal meglocsolom, és ha minden a csomagban van, akkor óvatosan összefordítom a fólia szélét, és megpróbálom hermetikusan bezárni.
Addig sütöm, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Tálalás előtt finoman sózom.

Fóliában sült rozmaringos krumpli

Hozzávalók:
1 kg újkrumpli
3-4 evőkanál libazsír
1 ág friss rozmaring
csipetnyi só

Elkészítés: A nagyobb szemű újkrumplit finoman lesikálom, majd megtörölöm. Az alufóliát libazsírral vékonyan megkenem, pár levél rozmaringot teszek bele, s erre ültetem a krumplit. Óvatosan és alaposan becsomagolom, és addig sütöm, amíg a villa át nem fut a grillcsomagon. Tálaláskor sózom.

Magyaros grillbatyu

Hozzávalók:
8 közepes krumpli
4 szelet sertéstarja
4 szelet szalonna
1 szál füstölt kolbász
2 paradicsom
2 paprika
1 nagyobb vöröshagyma

bors
pirospaprika

Elkészítés: A krumplit és a hagymát meghámozom, felkarikázom. A paradicsomot és a paprikát felszelem. A húst sózom, borsozom.
4 fóliát kiterítek, mindegyikre 1-1 szelet szalonnát teszek, ezen elosztom a felkarikázott krumplit, erre 1-1 szelet húst fektetek, meghintem pirospaprikával, majd elosztom rajtuk a paradicsomot, a paprikát és a hagymát, megsózom, a tetejére teszem a felkarikázott kolbászt, majd a fóliákat óvatosan összezárom.
A parázsba téve 20-30 percig hagyom sülni, majd ellenőrzöm, hogy minden átsült-e. Ha igen, tálalom.

További grill receptek >>>

Sertéstarja, a grillezés adu ásza >>>

Grillezés húsmentesen >>>

Minden, ami grill >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss