1/2 bögre darabokra vágott étcsokoládé vagy csokicsepp
1 bögre cukor
25 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
A töltelékhez:
1 kg meggy
2 teáskanál fahéj
2 evőkanál mandula-esszencia
15 dkg cukor
2 evőkanál citromlé
4 evőkanál keményítő
Valamint:
10 dkg fehércsokoládé
1 dl tejszín
Elkészítés
Egy nagyobb fazékban összeforraljuk a meggyes tölteléket: a kimagozott meggyet, a cukrot, a citromlevet, ízesítjük fahéjjal és mandula-esszenciával. Közepes lángon főzzük a gyümölcsöt, igyekezzünk minél több folyadékot elpárolni belőle. A legvégén keményítővel besűrítjük, ez megfogja a maradék nedvességet – ez fontos, így nem ázik el a tésztánk.
A tésztához minden hozzávalót egy nagy keverőtálba mérünk, és kezünkkel alaposan összemorzsoljuk.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, a zabpelyhes morzsa 2/3 részét belemorzsoljuk egyenletesen. Erre jön a meggyes töltelék, majd a tetejére a tészta másik felét rámorzsoljuk.
180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, csak ezután lehet szeletelni.
Fehércsokoládés öntetet is készíthetünk hozzá: vízgőz felett fehércsokoládét olvasztunk és kevés tejszínnel, és ezt locsoljuk a sütire tálaláskor.