Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromhéj és citromlé – mikor melyiket használjuk?

default user icon
MME
A citrom az egyik leggyakrabban használt sütési, főzési alapanyag. Ha megfigyeled, egyes receptek citromlevet, mások citromhéjat igényelnek. Vajon felcserélhető a kettő? Ennek jártunk utána.

Csirkét sütünk, vagy halat? Facsarjunk rá egy kis citromot! Almás pitét sütünk? Keverjünk a töltelékhez egy kevés citromhéjat! Elsőre talán úgy tűnik, mindegy, hogy mikor használjuk a citrom levét és mikor a héját, hiszen mindkettő erős, citromos ízt ad az ételnek, de ha jobban belegondolunk, más a funkciójuk. Nézzük részletesen!

Mit tud a citromhéj?

  • Gazdag illóolajokban

A citromhéj illóolajokban gazdag, ami ráadásul bátran fogyasztható – ellentétben más növények illóolajával. A citrom héjában található olaj megízesíti például a tojásfehérjét, de számos egészségügyi előnye is van: gombaellenes és antimikrobiális hatású, élénk, virágos illata segíthet a hányinger csillapításában, a szorongás enyhítésében.

  • Díszítéshez tökéletes

A levendulához és a rózsavízhez hasonlóan kis mennyiségben is képes uralni az egész ételt, ezért óvatosan kell vele bánni. Mértékkel használva nemcsak friss ízt kölcsönöz, hanem vizuálisan is feldobja az ételeket. Citromhéjjal szinte bármit díszíthetünk: húsokat, salátákat, süteményeket, tortákat.

  • Megszínezi az ételeket

Míg a citromlé megízesíti a sütemény tésztáját, sárgára nem színezi. Ha sárga árnyalatra vágyunk, adjunk citromhéjat az ételhez. Egy citromkrém mindaddig inkább tojáshéj színű, míg nem kerül bele citromhéj. Nem olyan erős a színező hatása, mint mondjuk a kurkumáé, inkább csak feldobja az ételt.

  • Száraz összetevőkhöz is ezt ajánljuk

Ha egy recepthez viszonylag sok folyadék kell, bátran használhatunk citromlevet, de a nedves és száraz összetevők pontos arányát igénylő receptek elkészítésekor nem lehetséges extra citromlé hozzáadása. Például ha túl sok folyadékot adunk a pite tésztájához, keményebb lesz a végeredmény, csakúgy, mint mondjuk keksz sütésekor. Ekkor mindenképpen érdemes citromhéjjal ízesíteni.

  • Húsok fűszerezéséhez is jobb választás

Ahogy a citromhéj a legjobb hozzávaló a száraz receptekhez, hiszen nem okoz állagváltozást, úgy ideális fűszerezéshez is. A citromlé a száraz fűszerkeveréket nedvessé tenné, így pedig érzékennyé a penészre és a baktériumokra, de a héja elég száraz ahhoz, hogy passzoljon a többi összetevőhöz. A klasszikus, egyszerű megoldáshoz egyszerűen keverjük össze a citromhéjat sóval és fekete borssal. Ez egy alapfűszer, ami számtalan kombináció kiindulópontja lehet. A kakukkfű, a cayenne-i bors, a fokhagymapor és a currypor mind olyan opciók, amelyek kiegészítik a citromhéjat.

Mikor használjunk citromlevet?

  • Érdemes kihasználni a savasságát

A gyümölcsök és zöldségek savtartalma nagyon eltérő. A spektrum egyik végén a csípős, savanyú ízek vannak, a másik végén keserű íz. A citromlé rendkívül savas: savasabb, mint a lime, a grapefruitlé, és mint a narancslé. Emiatt a citromlevet, az ecethez hasonlóan, gyakran pusztán savas tulajdonságai miatt használják. Ezzel szemben a citromhéj nem különösebben savas. Ha egy egész citrom héját reszelünk bele például a limonádénak szánt vízbe, az sem elég, hogy átvegye a citromlé savasságát. 

  • Hús puhítására kitűnő

A citromlé savasságának köszönhetően képes lebontani a felszíni fehérjéket, így zamatos, puha húsdarabokat hagy maga után, amelyek gyakorlatilag elolvadnak a szájban. Valójában annyira savas, hogy óvatosan kell időzíteni a pácolást. A legtöbb recept órákig tartó pácolást ír elő, hogy a hús felszívja az ízeket, de ha citromlevet használunk, egy óra is bőven elég. Ha tovább tart, a citromsav elkezdi lebontani a hús szerkezetét, így a felület inkább pépes lesz, semmint puha.
A savtartalom az oka annak, hogy citromlevet használnak a tenger gyümölcseihez: a citromsav pH-ja olyan alacsony, hogy a halban lévő fehérjék megváltozását vagy „denaturációját” idézi elő, ami megakadályozza a baktériumok és gombák növekedést, és ezáltal csökkenti az élelmiszer-eredetű betegségek kockázatát.

  • Jó ízfokozó

Legtöbben úgy gondoljuk, hogy a citrom egyedi ízű, amely a salátaöntetektől az édes tortákig mindennek jellegzetes jegyet kölcsönöz. De mint kiderült, ez a csodálatos citrusgyümölcs más összetevők ízét is megváltoztatja. A sóhoz hasonlóan a citromlé is ízfokozó, és előhívja, élénkebbé és koncentráltabbá teszi az ételek ízét.

  • Ízesíti a vizet

Valljuk be, néha nehéz meginni a napi 2-2,5 liter vizet. Hogy miért? Talán mert a víz egyszerűen… unalmas. Ha citromot adunk a vízhez, máris frissítő szomjoltót kapunk, amit sokkal könnyebben kortyolgatunk.

  • Természetes konyhai tisztítószer

A citromlé nemcsak kellemes illatú, hanem hatékony tisztítószer is, ami elpusztítja a baktériumokat és a penészgombákat, és eltávolítja a vízkövet is. Erőssége a magas citromsav tartalmából fakad, amely antibakteriális és fertőtlenítő hatású.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss