Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Varázsolj új bútort a régiből! Eláruljuk, hogyan!

Ha úgy érzed, hogy egy ideje már cserére szorulnak a régi szekrények, asztalok, akkor ne hamarkodd el a vásárlást, ugyanis létezik egy olyan megoldás, amely segít új köntösbe csomagolni a bútorokat.

A módszer nem más, mint a bútorfóliázás. Ennek köszönhetően viszonylag egyszerűen, és aránylag alacsony költségvetésből megoldható, hogy ismét szépek legyenek a bútoraid. De hogyan kell elkezdeni, és mit kell róla tudni? Ebben segít Zsámboki Juci, a foliasjuci.hu megálmodója.

Költséghatékony megoldás

A bútorfólia egy olyan öntapadós anyag, amelyet a megunt vagy sérült bútoraid felújítására használhatsz. Előnye, hogy sokkal költséghatékonyabb és környezetbarát módszer, mintha új bútort vásárolnál.

Széles választék

Bútorfóliák terén napjainkban kiváló minőségű és rendkívül széles választék áll rendelkezésre: az egyszínű és mintás darabok mellett különleges anyagok mellett is dönthetsz, legyen szó márvány-, fa, magasfényű vagy 3D mintázatról. A konyhapult felújításához vastagabb, prémium minőségű anyagot válassz, ami jobban ellenáll a karcoknak.

Hogyan csináld?

  • Első lépésként mérd le a felületet és számold ki, mennyi fóliára lesz szükséged. Vedd figyelembe, hány centimétert kell visszahajtani a belső oldalra, illetve ne felejtsd el, hogy az illesztésekhez is érdemes 0,5-1 centiméter átfedést hagyni.
  • Miután eltávolítottad a bútorról a régi fóliát, az alatta lévő natúr MDF bútorlapot érdemes alapozni, hogy a fólia megfelelően tapadjon a felületre. Ha nem tudod teljesen eltávolítani, egyenletessé teheted a felületet fakittel, ami tökéletes a hibák javítására is. Ezután célszerű lecsiszolni és portalanítani az anyagot.
  • A ragasztás előtt csavarozd le a fogantyúkat, majd alaposan tisztítsd meg a felületet. Kerüld a zsírtalanító szereket, mert ezt nehéz lemosni, és könnyen megeshet, hogy a fólia leválik a bútorról.
  • Ha biztosra akarsz menni, hogy a fólia megfelelően tapad-e a szekrényre, érdemes először belülre ragasztani, így nem okozol kárt a külső felületen. Először csak kisebb, 10-15 cm-es részt húzz le a fóliáról, majd középről a szélek felé haladva simítsd el egy simítókéssel. Ez segít elkerülni, hogy légbuborékok maradjanak a fólia alatt. Végül a felesleges anyagot éles pengekéssel vagy szikével vágd le.

 És, hogy mire figyelj még bútorfóliázás közben? A Bors cikkéből kiderül!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss