Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt a dobverőt még a kicsik is imádni fogják: coxinha, a csont nélküli brazil csirkekrokett

default user icon
MME
A rántott húsnak nincsen párja, ám sokan félve állnak neki, főleg ha csontos húsokról, netán csirkecombról van szó. Ha szeretnéd megúszni, hogy véres maradjon a hús a csont mellett, de ennél egy jó dobverőt, akkor a brazil csirkekrokettet, a coxinhát neked találták ki!

Az egyik népszerű street food Brazíliában a coxinha, ami kinézetre megtévesztésig hasonlít a hazánkban is ismert dobverőre, azaz rántott csirkecombra. A hasonlóság azonban csak a külsőre igaz, bár erre sem teljesen, ugyanis a brazil falatokból hiányoznak a csontok. A coxinha emellett csirkemellből készül, és a tölteléket egy ropogós kéreg teszi ellenállhatatlanul finommá!

A legenda szerint a coxhinát egy brazil hercegnő fiának készítették először, aki különösen szerette a csirkecombot. A történészek szerint valószínűbb, hogy Sao Paulo iparosodása során jött forgalomba a coxinha, mint egyszerű, gyors és olcsó utcai étel, melyet a gyárak kapujában árusítottak a munkásoknak. Bárhogy is történt, ez a brazil csemege mára az ország egyik legnépszerűbb fogása lett, melyet fő- vagy előételként is sokan fogyasztanak.

A tésztába csomagolt fűszeres csirkehúst bepanírozzák és olajban kisütik, jellemzően csiliszósszal, vinaigrette-tel vagy fokhagymás majonézzel tálalják, és persze nem maradhat el mellőle kísérőként a hideg sör sem – írják a tasteatlas.com oldalán.

ÍGY KÉSZÜL A COXINHA, A BRAZIL CSIRKEKROKETT >>> 

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 4 db leveskocka
  • 1 db sárgarépa
  • 2 fej hagyma
  • 2 db babérlevél
  • 1-2 ek vaj
  • 2-3 bögre liszt
  • 20 dkg krémsajt
  • 1 db lime leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 2-3 bögre zsemlemorzsa

Elkészítés:

  1. A csirkemellet a leveskockákkal együtt fazékba tesszük, és leöntjük annyi vízzel, hogy legalább félig ellepje. Hozzáadjuk a répát és az egyik fej hagymát félbevágva, valamint a babérlevelet. Kis lángon főzzük, amíg a csirke teljesen át nem fő.
  2. A megpuhult húst kivesszük a léből, és késsel nagyon kis darabokra vagdaljuk vagy aprítógépben durvára daráljuk. Hozzákeverjük a krémsajtot és a lime-levet.
  3. Az apróra kockázott másik hagymát és a fokhagymát megpirítjuk egy kevés vajon, majd a csirkehúshoz adjuk.
  4. A főzőlevet megmérjük, és ugyanannyi lisztet adunk hozzá. (Pl. 3 bögre léhez 3 bögre liszt kell.) A keveréket 2-3 perc alatt sűrűbbre főzzük, majd levesszük a tűzről, és kb. 1 órát hűlni hagyjuk.
  5. A tésztából lisztes kézzel golflabda nagyságú golyókat formázunk. Mindbe mélyedést nyomunk, megtöltjük a húsmasszával, majd a nyílást összezárjuk. A golyókat csirkecomb alakúra formázzuk, és sütőpapírra tesszük.
  6. Egy tálban elkeverjük a tojásokat. A „csirkecombokat” megforgatjuk a tojásban, majd a zsemlemorzsában, és kb. 1 órát hűlni hagyjuk. Végül bő olajban aranybarnára sütjük.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss