Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2006. február 3. Citromos tea citromos piskótával

Ká és én napok óta torokfájással küszködünk, ezért egyre sűrűbben teázunk. Legtöbbször citromos-mézes gyümölcsteát vagy galagonyás-citromfüves gyógyteát iszunk. Utóbbi a szüleim szerint nagyon egészséges, vértisztító, méregtelenítő és nyugtató hatású, ráadásul szebb lesz tőle az arcbőr.

A délutáni teát eddig többnyire magában fogyasztottuk, és mindig egy kis hiányérzettel álltunk fel az asztal mellől, mondván, ehhez jól esett volna valami pite vagy keksz. Régóta kacérkodom olyan receptekkel, amelyekben sziruppal leöntött kuglófok és piskóták szerepelnek, de még sosem volt türelmem nekiállni. Valamiért azt gondoltam, ezek komplikált, időigényes sütemények. Mint utólag kiderült, nagyot tévedtem.

Ebédre Anyával készakarva csak levest főztünk, hogy délutánra mindenki kellőképpen kiéhezzen a piskótámra... :o)

Gombaleves gazdagon. Hozzávalók: 1 db zöld karalábé, 1 nagyobb hagyma fele, 1 kisebb lilahagyma, só, ételízesítő, bors, 50 dkg apró csiperke gomba, 1 evőkanál libazsír, 20 cm száraz füstölt kolbász, a szóráshoz 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál pirospaprika, víz
A vajgaluskához: 1 tojás, 4 evőkanál liszt, 1 mogyorónyi puha vaj, só
Elkészítés:
1.) A karalábét megmossuk, megtisztítjuk és hosszú rudacskákra vágjuk.
2.) Egy kb. 3 literes fazékban meglangyosítunk 1 evőkanál olajat, és beletesszük a megmosott, felszeletelt hagymákat. Megforgatjuk az olajon, és kicsit megsózzuk.
3.) A hagymára rátesszük a karalábét, hozzáadunk fél pohár vizet, és lassan pároljuk (10-15 percig). Ha elkészült, elzárjuk alatta a gázt, és félretesszük.
4.) Egy teflonba 1 evőkanál libazsírt teszünk, rátesszük a karikára vágott kolbászt, és 1-2 perc alatt megpirítjuk (nem szabad hosszabban pirítani, mert kemény lesz!)
5.) A kolbászhoz hozzákeverjük az apróra vágott gombát, és erős lángon kevergetve elpárologtatjuk a gomba levét. (egy pici szaft maradhat). Megszórjuk 4 evőkanál liszttel, és átforgatjuk. (ha nagyon száraz lenne, hozzáadhatunk egy kis zsírt).
6.) Lehúzzuk a gombát a tűzről, és hozzákeverjük az 1 evőkanál pirospaprikát. Visszatesszük a tűzre, felmelegítjük, és hozzáöntünk 2-3 pohár vizet. Megint lehúzzuk a tűzről, és addig keverjük, amíg a lé krémes állagú lesz.
7.) A gombát átöntjük a fazékba, és összekeverjük a karalábéval. Felöntjük vízzel, felforraljuk, és ételízesítővel, sóval, borssal fűszerezzük. Miután felforrt, takarékra tesszük, amíg elkészítjük a galuskát.
8.) Galuska: megsózzuk és felverjük a tojást, hozzáadjuk a 3-4 evőkanál lisztet, hozzáadjuk a puha vajat, és jól összedolgozzuk az egészet. (Ha híg a massza, 4 kanál lisztet használjunk!) Vízbe mártott kanállal a levesbe szaggatjuk a galuskákat. Fedő alatt, gyöngyöző forrás mellett  megfőzzük őket, kb. 4-5 perc alatt. A levest végül megszórjuk apróra vágott petrezselyem zölddel.

Sokféle gombalevest ettem és főztem már, de bizton állíthatom, ilyen jót még sosem próbáltam! Ráadásul olyan laktató volt, hogy nem is hiányzott a második fogás. Ebéd után egy nagyot sétáltunk, majd mindenki a saját szobájába telepedett: Apa bélyegezni kezdett, Anya az újságjaiba temetkezett, Ká autós műsort nézett, én pedig gobelineztem. 4 óra felé azonban félretettem a varrást és a konyhába osontam, hogy mire elérkezik a teázás ideje, a süteményem is az asztalon illatozhasson.

Citromszirupos piskótát sütöttem. Hozzávalók: 20 dkg cukor, 1,5 dl olaj, 4 tojás, 1 doboz (175 g) 20%-os tejföl, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, reszelt citromhéj, 5 evőkanál frissen csavart citromlé, 1 csomag vaníliás cukor
A sziruphoz: 5 evőkanál porcukor, 4-5 evőkanál frissen csavart citromlé, csipetnyi fahéj. A tortaforma kikenéséhez: margarin és zsemlemorzsa
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összekeverjük egy konyhai robotgéppel összekeverjük. (Célszerű először a nedves hozzávalókat kikeverni, és apránként hozzáadni a szárazakat).
2.) Kivajazunk egy kerek, tányér nagyságú tortaformát, és megszórjuk zsemlemorzsával (így nem ragad majd bele a tészta).
3.) A kikevert tésztát a formába öntjük, és előmelegített sütőben alacsony hőfokon (160-180 fokon) kb. 50-55 perc alatt aranybarnára sütjük.
4.) 5 perccel a tészta elkészülte előtt gyorsan elkészítjük a szirupot: egy kis lábasban takaréklángon felforraljuk a porcukorral összekevert citromlevet.
5.) Kivesszük a tésztát a sütőből, és amíg forró, egy spéktűvel néhány helyen megszurkáljuk, majd a sziruppal meglocsoljuk a tésztát. (Egy ecset segítségével egyenletesen elkenjük a tésztán a szirupot, de a lé nagyja a lyukakon szépen felszívódik a süteménybe)
6.) A piskótát a formában hagyjuk kihűlni, majd tortaszerűen felszeletelve gyümölcsteával tálaljuk.

Ez volt az első szirupos tésztám, és elégedetten nyugtáztam az eredményt. Úgy látszik, így a sütemény nem tud úgy kiszáradni, mintha szirup nélkül készítenénk. Vagy csak egyszerűen ízesebb lesz? Nem tudom. Mindenesetre nagyon finom volt, és remekül passzolt a teához.

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>     

Ezek is érdekelhetnek

Friss