Elkészítés: A tortaforma kör alakját kivágjuk az egyik réteslapból, majd félretesszük. A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, majd minden lapot olvasztott vajjal megkenve kibéleljük a karikát úgy, hogy mindenütt 3 réteg réteslap legyen.
A mazsolát áztassuk be egy bögre vízben. Felhasználás előtt a vizet majd leöntjük róla!
Először felrakunk 1 liter vizet forrni. Ha kezd zubogni, teszünk bele 1 csipet sót, öntünk bele 1 evőkanál olajat. Majd a metéltet megfőzzünk a vízben kb. 3-4 perc alatt. Ha kész, leszűrjük, hideg vízzel leöbítjük, lecsepegtetjük, félretesszük.
A túrót villával áttörjük. A túróhoz hozzákeverjük a cukor felét, a tojások sárgáját, a vajat, a citromhéjat, a tejfölt és a vanília kivonatot. Jó alaposan elkeverjük, akár habverőgép segítségével is. A keveréket félretesszük.
A tojások fehérjéjét a maradék cukorral habbá verjük.
A túrós keveréket összeforgatjuk az áztatott mazsolával és a tésztával, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot is.
A tölteléket a formába öntjük, és elsimítjuk a tetejét. A körbe lelógó réteslapokat rétegenként, lekenve az olvasztott vajjal ráhajtjuk. A kör alakúra vágott réteslappal lefedjük, és ezt is megkenjük vajjal.
Előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük.
Amíg sül a vargabéles, elkészítjük az öntetet: az epret összefőzzük a cukorral folyamatos kevergetés mellett, kis hőfokon. Addig főzzük, míg darabos szószt nem kapunk.
Ha a béles kisült, melegen szeleteljük, porcukrozzuk, és az öntettel tálaljuk.