Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Változás: így használhatod a SZÉP-kártyát augusztus elsejétől

Sokaknak nagy segítség, hogy augusztus elsejétől az év végéig ismét lehet SZÉP-kártyával fizetni a boltokban. De nem mindegy, hogyan vásárolunk vele – íme, a legfontosabb tudnivalók!

Az augusztus elsején életbe lépő szabályok szerint a SZÉP-kártya összege nemcsak meleg ételekre, hanem a jogszabályban meghatározott hideg élelmiszerekre is felhasználható lesz. Az alkoholtartalmú italok, valamint a dohány- és feldolgozott dohánypótló termékek vásárlására azonban továbbra sem lesz lehetőség. Ettől függetlenül a nemzeti dohányboltok SZÉP-kártya elfogadóhelyeknek minősülnek, így például üdítőket vagy csokoládékat vásárolhatunk a kártyával. A Fanny magazin összegyűjtötte, hogy mire figyeljünk kártyahasználóként.

Nincs különbség

Az augusztus elsejével életbe lépő új lehetőségek kártyakibocsátótól függetlenül minden SZÉP-kártya-tulajdonos számára elérhetőek lesznek. Ez azt jelenti, hogy nem számít, milyen típusú SZÉP-kártyával rendelkezünk, a jövőben képesek leszünk hideg élelmiszereket is vásárolni vele.

Figyeljünk a határidőre!

Nem érdemes egy évnél hosszabb ideig pénzt tartani a kártyán, mivel továbbra is érvényben van az a szabály, miszerint a legalább egy éven át fel nem használt összeg után egyszeri, 15 százalékos díj kerül felszámításra. Ez azt jelenti, hogy a kártyakibocsátó bank 15 százalékot von le a kártyán lévő összegből.

Nem minden esetben használható

Ha házhoz szállítással rendelnénk hideg élelmiszert, kérdezzünk rá, van-e lehetőség a SZÉP-kártyával való fizetésre. Előfordulhat, hogy kizárólag személyes fizetés esetén fizethetünk vele, online bankkártyás fizetés esetén pedig nincs lehetőség arra, hogy használjuk.

Ha túllépjük az összeghatárt

Amennyiben több terméket szeretnénk vásárolni, mint amennyit a SZÉP-kártyánk kerete engedélyez, akkor először ezzel érdemes fizetnünk. Ezzel lehetővé tesszük, hogy a rendszer automatikusan elvégezze a termékek kategorizálását, és megállapítsa, mely termékek fizethetők ki a SZÉP-kártya keretéből.

Ki fizethet a kártyával?

A kártyát csak a kártyabirtokos használhatja, hiszen névre szóló és a vásárlást a bizonylat aláírásával kell hitelesíteni. Igényelhetünk társkártyát is a közeli hozzátartozóink számára, hogy ők is élvezhessék ennek előnyeit.

(Nyitókép:Fotoarchivum - Mediaworks)


 

Ezek is érdekelhetnek

Friss