Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Utasellátók virágkora: a restik, az automaták és a büfékocsik nyomába eredtünk

default user icon
MME
Csokoládés Utasellátó szelet, csatos üveges üdítő, vagy a jó öreg téliszalámis zsemle – csak néhány csemege a teljesség igénye nélkül, melyek örökre nyomot hagytak az idősebb korosztály emlékeiben. Ilyen, és ehhez hasonló finomságokkal csillapíthattuk étvágyunkat, illetve szomjunkat úton Nyíregyháza, Miskolc, vagy a Balaton felé az úttörőtáborba a MÁV büfékocsijában, a váró automatáinál, vagy éppen valamelyik restiben. Öveket bekapcsolni, indul a nosztalgiavonat.

Kevesen tudják, de az 1948 november 24-én induló Utasellátó a Belkereskedelmi Minisztérium gondozásában működött annak ellenére, hogy sokan a vasúti közlekedéssel, illetve a MÁV-val vették egy kalap alá. Ez persze nem véletlen, hiszen a szárnyakra emlékeztető logót a szárnyas mozdonykerék ihletett, és még ma is a vasutasok egyik fő jelképe.

Ha egészen a kezdetekig szeretnénk visszanyúlni az utazós büféztetés izgalmas történetében, akkor azokat a külföldi vállalatokat is meg kell említeni, melyek azelőtt végezték az utasellátást, mielőtt a MÁV étszolgálata, majd az Utasellátó Nemzeti Vállalat át nem vette azt, és kereült teljesen magyar kézbe. 

Érdekesség, hogy az 1986-os első magyar Forma–1-es futamon már ők szolgálták ki a közel 200 ezres vendégsereget, ám esküvőkön és más egyéb rendezvények cateringszolgáltatását is vállalták. A 1948-as megalakulása óta a társaság felelt a pályaudvari restikért, a vasúti étkezőkocsikért, na és persze a busz- és hajóállomások étkezőinek ellátásáért. Később tovább bővítették szolgáltatásaikat, és az elsöprő népszerűségnek örvendő Utasellátó automatákat is üzembe helyezték.

Végül a rendszerváltás megadta a kegyelemdöfést, ugyanis az akkor uralkodó piacgazdasági körülmények miatt esélye sem volt az életben maradásra. Így a vállalat kiskereskedelmi érdekeltségeit hamar privatizálták, az Utasellátó magja pedig beleolvadt a MÁV-ba. Szerelvényein még ma is ők végzik az ellátást, illetve felszolgálást.

1971: A MÁV győri 1. osztályú Y kocsijának folyosóján az Utasellátó mozgóárusa 

 

1977: Balatonfűzfő vasútállomás, Utasellátó büfé

 

1985: Siófok, Fő utca autóbusz-állomás, Utasellátó, Grill büfé 

 

1967: Záhony, Utasellátó Vállalat tranzit büféje a pályaudvaron 

 

1963: Utasellátó a balatonfüredi kikötőben 

 

1951: Kerepesi út, Utasellátó 200 sz. Ifjúsági boltja a Keleti pályaudvarnál 

 

1958: Balaton, siófoki hajóállomás, Utasellátó büfé 

 

1962: Déli pályaudvar, az Utasellátó önkiszolgáló büfékosara egy vasúti kocsiban 

 

1971: Belgrád rakpart, hajóállomás, Sólyom szárnyashajó. Az ablakon át az Erzsébet híd látszik

 

1969: Teréz (Lenin) körút, az Utasellátó Vállalat ital és cigaretta automatája a Nyugati pályaudvar előtt

 

1962-Keleti pályaudvar, a MÁV Utasellátó Vállalatának hidegkonyhai szakácsa egy vetélkedő alkalmával

 

Ha érdekelnek még fotók a témában, a Fortepan oldalán számtalan gyöngyszem közül csemegézhettek.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek