Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szezámmagos krumplis bagett

MME MME
> 90 perc
bonyolult
átlagos
2 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1.  Előző nap a burgonyát forrásban levő vízben főzzük 25 percig, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és hűlni hagyjuk.
  2. Ugyancsak előző nap a kovászhoz kis tálban 10 dkg lisztet elkeverünk morzsányi (1 g) friss élesztővel és 1 dl hideg vízzel. Folpakkal letakarva, szobahőmérsékleten kelesztjük 1 órát, majd éjszakára vagy 12 órára a hűtőbe tesszük.
  3. Másnap a burgonyát meghámozzuk, durvára reszeljük vagy törjük, és a kovásszal együtt keverőtálba tesszük. Hozzáadunk 40 dkg lisztet, 4 g friss élesztőt, 13 g (kb. 1 csapott ek) sót és 1 1/2 dl langyos vizet. Kézi mixer gyúrópálcájával alacsony fokozaton dagasztjuk 2 percig, majd közepes fokozaton 4 percig. Közben apránként további 1/2 dl langyos vizet adunk hozzá.
  4. A lágy, kissé ragadós tésztát folpakkal letakarjuk, és szobahőmérsékleten pihentetjük 30 percig. Ezután lisztezett felületen laposra húzogatjuk és a leveles tésztához hasonlóan hajtogatjuk, majd ismét letakarva kelesztjük 30 percig. Ezután a hajtogatást megismételjük, és a lágy, de már nem ragadós tésztát letakarva kelesztjük további 90 percig, amíg kissé hólyagos lesz.
  5. Két sütőlemezt vagy tepsit leterítünk sütőpapírral. A tésztát liszttel bőven meghintett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, és tésztakártyával 4 egyforma, hosszúkás darabra osztjuk. Mindegyiket bagett formára sodorjuk, majd a tetejüket 3-4 helyen ferdén, kb. 1 cm mélyen bevagdossuk. Végül megszórjuk a szezámmaggal, és kelni hagyjuk további 15 percig. Közben a sütőt előmelegítjük 250 fokra. (A légkeverést ne kapcsoljuk be!) A sütő aljára egy tűzálló tálat teszünk, és azt is hagyjuk felforrósodni.
  6. Az egyik tepsit az előmelegített sütő középső részébe toljuk, majd az alul levő tálba 1/2 dl vizet töltünk, és gyorsan becsukjuk a sütőajtót. A bagetteket a keletkező gőzben ropogósra sütjük 25-30 perc alatt. Akkor vannak készen, ha az aljukat megkopogtatva kongó hangot adnak. Ekkor kivesszük, és rácson hűlni hagyjuk. Ugyanígy megsütjük a másik két bagettet is.

MÉG TÖBB ISTENI PÉKSÜTEMÉNY >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss