hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szabó Gyuri bácsi: halál ellen nincs orvosság

default user icon
MME
Gyuri bácsi a halál ellen valóban nem talált gyógyszert, de sok más egészségügyi gondunkra igen. A bükki füves ember tanításaiból tudjuk, milyen gyógynövényekkel erősíthetjük immunrendszerünket a téli, vírusos időszakban, és mivel csillapíthatjuk a kínzó köhögést.

A hideg idő beköszöntével egyre többen szenvedünk náthától, torokfájdalomtól. Lassan itt az influenza járvány is, ami mellett idén a coviddal is számolni kell.  Bár a vírusok ellen nem létezik hatékony gyógynövény, ám a megelőzésben érdemes a természet patikájához fordulni. "Az egyetlen, amit tehetünk, hogy karban tartjuk az immunrendszerünket. Erre a legkiválóbb a kakukkfű, szurokfű, az orbáncfű vagy a fürtös menta teája. Ezeket naponta igyuk, hogy a védekezőképességünket erősítsük” – javasolta a népgyógyászat bevált módszereit Szabó Gyuri bácsi néhány éve portálunknak. Hozzátette, hogy a kialakult betegségre is jók ezek a teák, így könnyebben le tudja győzni a kórt a szervezetünk.

A nátha, influenza mellett ilyenkor gyakori panasz a köhögés. Legkönnyebben a száraz vagy hurutos köhögést tudjuk megkülönböztetni.

GYÓGYNÖVÉNYEK SZÁRAZ KÖHÖGÉSRE

Száraz köhögésnek azt nevezzük, amikor a köhögés nem jár váladékkal és gyakran rohamokban tör elő. A száraz köhögésre köhögéscsillapító, nyugtató hatású gyógynövényeket használunk, hiszen ilyenkor nincs mit felköhögni, ehelyett a köhögési ingert csillapítjuk. Ha száraz köhögéstől szenvedünk, arra kiváló köhögéscsillapító gyógynövény lehet a szurokfű, bodzavirág, apróbojtorján, fehér akácvirág. Gyuri bácsi, a bükki füvesember ezekből ajánl inni 1-3 csészével naponta - felváltva vagy egymással egyenlő arányban összekeverve.

Krónikus, tehát hosszan tartó száraz köhögésre ajánlott még a nyálkatartalmú gyógynövényekből készült tea fogyasztása is, mert ezek az irritált nyálkahártyán képeznek védelmező bevonatot, ilyen például a mályvagyökér vagy mályvalevél, a lándzsás útifű vagy az izlandi zúzmó.

GYÓGYNÖVÉNYEK HURUTOS KÖHÖGÉSRE


Ezzel ellentétben hurutos köhögés esetén váladék is távozik - vagy legalább is jó lenne, ha távozna a légutakból. Ilyenkor tehát köptető hatású gyógynövényekből célszerű teát készíteni, amelyre kiválóak a nyákoldó szaponin-, illetve a magas illóolajtartalmú gyógynövények. A legjobb természetes hurutoldó szer a borostyán, az ökörfarkkóró, a mezei kakukkfű, a hársfavirág vagy a lándzsás útifű.

Ha nem tudjuk eldönteni, mivel is van dolgunk, akkor Gyuri bácsi torokbarát teája, a Tüdőfűleveles teakeverék a jó megoldás, ezt mindkét fajta köhögés esetén bevethetjük. A keverék kilencféle gyógynövény hatását egyesíti. Alapja a légzőszervek természetes segítője, a tüdőfűlevél, amelyet a bükki füvesember a martilapu, a mezei kakukkfű, a lándzsás útifű, a kis ezerjófű, a cickafark, a szurokfű, az orvos veronika és a körömvirág köptető, légúttisztító, köhögéscsillapító hatásával ötvözött. Ezt a teát egyébként nem csak az őszi-téli időszakban javasolt fogyasztani köhögés csillapítására, hanem asztma, dohányzás esetén is, napi egy csészével. (Diagnosztizált refluxbetegeknek is ajánlott kiegészítő terápiaként, hiszen köhögést a visszaáramló gyomorsav is okozhat.)

Ajánljuk még:

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss