Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rakott karfiol besamellel

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1-1,5 kg /2 db/ karfiol /rózsáira szedve/
  • 25-30 dkg rizs
  • 60-70 dkg darált hús
  • 1 nagy fej vöröshagyma /aprítóval felvágva/
  • 2-3 gerezd fokhagyma /zúzva/
  • 1 db tojás
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 2-3 kávéskanál pirospaprika /ízlés szerint lehet benne csípős is/
  • 1 db csípős zöldpaprika /aprítóval felvágva/
  • 1 db paradicsom /lehéjazva, apróra vágva/
  • bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 15-20 dkg reszelt sajt
  • A besamelhez:
  • 5 evőkanál liszt /rétesliszt a legjobb/
  • 1 dl olaj
  • 2-3 dl tej
  • 1-3 evőkanál tejföl
  • 2 db tojás /felverve/
  • bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • kevés tej, ha még szükséges

Elkészítés

Elkészítés: A rózsáira szedett karfiolt sós vízben félig, a rizset puhára főzzük. Mindkettőt félretesszük.

A hagymákkal, paprikákkal, paradicsommal, sóval, borssal, szerecsendióval is fűszerezve kész pörköltet készítünk a darált húsból. Nagyon jó szaftos lesz az aprított hagymáktól. Langyosan belekeverjük a felvert tojást. Félretesszük.

Közben elkészítjük a besamelt: a lisztből az olajjal rántást készítünk, de csak addig pirítjuk, míg a liszt nyersessége megszűnik, kicsi hűlés után felengedjük a tejjel, tejföllel, fűszerezzük, a 2 felvert tojást szintén csak langyosan keverjük bele. Félretesszük.

Egy nagy jénait vagy tepsit gyengén kiolajozunk, és az alábbiak szerint rétegezzük az előkészített alapanyagokat:
- a karfiol felét szeletelve lerakjuk az edény aljára
- meglocsoljuk besamellel
- a főtt rizs felét rásimítjuk
- a főtt rizsre kerül a szaftos pörkölt a szaftjával együtt
- a maradék rizst a pörkölt tetejére simítjuk
- befedjük a megmaradt karfiollal
- a maradék besamellel bevonjuk a tetejét.

Előmelegített sütőben /250 fokon/ fél óra alatt összesütjük. Ekkor kivesszük, megszórjuk a tetejét a reszelt sajttal, amit rápirítunk /nem sötétre/. Fél óra pihenés után kockára vágva szeletelhetjük.

Megjegyzés

Sajnos elég ritkán készítem, de a karfiol szezonjában 3-4x elkészítem.
Lényegében bármikor süthetjük, főzhetjük, mert a fagyasztott karfiollal ugyanígy kell bánni. Ízesítését mindenki saját ízlése szerint alakíthatja.

Bármilyen savanyúság illik hozzá, nálunk még plusz tejföllel is szoktuk enni. - simonani

Ezek is érdekelhetnek

Friss