Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rácz Jenő: Sosem csináltam titkot abból, hogy Meki fan vagyok

Vadonatúj belső dizájnnal október végén újranyitott Magyarország első McDonald's étterme a Régi posta utcában. A különleges alkalomhoz különleges menü dukált, melyet a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő álmodott meg a Meki jól ismert ételeit és alapanyagait felhasználva.

Rácz Jenő egyszeri és megismételhetetlen vacsoráján a meghívott vendégek mellett részt vehettek azok a szerencsések is, akik a Meki applikációjában gyűjtött pontjaikat beváltották erre a nem mindennapi eseményre. Sokak számára pedig lehet, hogy ez volt az első fine dining élmény, melynek során a Meki jól ismert fogásai és alapanyagai új formát kaptak, azaz új életre keltek Rácz Jenő séf kezei alatt az újranyitó Régi posta utcai étteremben.

Sokat gondolkoztál azon, hogy elvállald ezt a felkérést?

– Sosem csináltam titkot abból, hogy szeretem a McDonald's burgereit, igazából már kisgyerek korom óta fan vagyok. Néhány hónapja egy podcastben elmondtam ezt, alighanem ez a nyilatkozatom sarkallta arra a hazai láncot, hogy engem kérjen meg a patinás étterem újranyitási vacsoráinak levezénylésére. Ha úgy tetszik, akkor adta magát a dolog, és persze ettől függetlenül örültem a felkérésnek és nem is gondolkoztam rajta sokat. Nem mindennap nyithatsz meg egy Mekit a te általad kreált fine dining menüsorral.

Az ötletelés hogyan történt? Kész, a fejedben már létező receptekhez használtad fel a mekis alapanyagokat, vagy a mekis ételek jelentették a kiindulópontot?

– Az ötletelés során a McDonald'sban kapható ételek jelentették a kiindulópontot, ezek voltak azok az elemek, amelyek köré felépítettük a menüt. Az ötletelés és aztán a főzés során nagyon meglepett, hogy milyen alapanyagokból állnak a mekis kaják. Jó értelemben okoztak meglepetést. A cég által használt csirkehús például egy olyan beszállítótól érkezik, akitől mi is szoktunk rendelni az étteremben.

– Ez az egész egy nagyon izgalmas feladat, nagy kihívás volt, hogy a jól ismert mekis alapanyagokból olyan ételeket kreáljak, melyek velem azonosíthatók, de mégis idézik a McDonald's ételeit, ízvilágát. Aztán az is kihívás elé állított minket, hogy az este során a McCaféban ideiglenesen felállított konyhából, ekkora mennyiségben kellett kiküldenünk és felszolgálnunk az ételeket.

Mi a terv ezekkel a fogásokkal, amiket megalkottál erre a megnyitóra? Valahogy továbbviszitek, vagy egyszeri, megismételhetetlen alkalom volt?

– Nincs ilyen terv, legalábbis még. Nem lenne persze példa nélküli, ugyanis Dani Garcia, aki egy három Michelin-csillagos spanyol séf, egyike volt azoknak, akik először együttműködtek a Mekivel és létrehoztak egy saját fogást, amit a gyorsétteremláncban lehetett kapni. Emlékszem, ez anno hatalmas dolog volt, hogy a szakmailag magasan jegyzett, elismert séf és a gyorsétteremi szektor találkozott egymással, és ez felrobbantotta a világot. Sokan felháborodtak, sokak szerint viszont menő dolog volt. Szerintem ez is mutatja, hogy ehhez csak lazán lehet hozzáállni.

Sok vendégnek ez az újranyitás és a vacsora lehetett élete első fine dining élménye.

– Nagyon jó érzés, hogy azokhoz az emberekhez is el tudtam érni, azoknak is tudtam valami újat nyújtani, örömet okozni, akik lehet hogy nem jönnének, vagy nem jutnának el az éttermembe.

Ha már szóba került az éttermed... Nemrég derült ki, hogy megtartottátok a Michelin-csillagot. Megszerezni volt nehéz vagy megtartani?

– Megszerezni, egyértelműen, mert sok kísérletezés és sok évnyi munka kellett ahhoz, hogy eljussunk az első csillagig, utána mondhatni már "csak" meg kellett tartani, azaz hozni kellett azt a minőséget és színvonalat, amit elértünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy megpihentünk vagy megnyugodhatunk, mivel mindig van feljebb.

Mi kell a két Michelin-csillaghoz?

– Mi nem? (nevet) Nincs kimondva, hogy mi kell hozzá, hogy mit kell elérni ahhoz, hogy egy étterem megkapja. Számunkra nem is ez van most az előtérben, nem görcsölünk rá, nem várjuk feszengve az ellenőrt, és nem csak azt nézzük, hogy mit lehetne még megtenni a második csillagért. Mi egyszerűen azon dolgozunk, hogy még jobbak legyünk, hogy még magasabb szintre emeljük az ételek, a kiszolgálás minőségét. Folyamatosan fejlesztünk és ez egyszer majd hozza magával az újabb csillagot. Reméljük.

És akkor jöhet a harmadik.

– Az biztos, hogy ha úgy alakul, hogy megkapjuk a másodikat, akkor sem fogunk megállni.

Borítókép: Noguchi & Peters Kft.

Ezek is érdekelhetnek