Miért lehet szükség lágy vajra? Egyrészt sokkal könnyebben kenhető a puha vaj, így természetes, hogy a szendvicsek készítéséhez ez az állag a megfelelő. Másrészt vannak olyan receptek, amelyekben a szoba-hőmérsékletű vaj fontos összetevő.
Olvasztás mikrohullámú sütőben
Mikrohullámú sütőben a vaj gyorsan felolvad, ám a működése mögött meghúzódó fizika miatt mégsem annyira ideális ez a módszer. A vaj zsiradék, így a mikrohullámú sugaraknak nem okoz gondot felmelegíteni. A sugarak azonban csak korlátozott mértékben képesek áthatolni az élelmiszer felületén, ami azt jelenti, hogy nagyon gyorsan felforrósítják az étel külső részét, majd ez az energia lassan átterjed a belső részekre. Ez a folyamat sajnos pont az ellenkezője, mint ami a vaj lágyításához szükséges lenne: mire a vaj belseje felmelegszik, a külseje már olajas tócsává olvad.
A megoldás: 3 db fogpiszkáló
Ha nem szeretnél folyékony vajat, egyszerűen vágd kb. 5 dekás kockákra a vajat, állíts a vajdarabokba 3-3 fogpiszkálót, és így tedd egy tányéron a mikróba. Ahogy a vaj melegszik, lazul a fogpiszkálók helyzete – ha az állvány felborult, a vaj tökéletesen puha!
Vannak más módszerek is
Ha ezzel a módszerrel nem szeretnél bíbelődni, vannak más, bevált eljárások is.
- 1Melegíts egy edénybe vizet a mikróba. Ha a víz forr, tedd az edény mellé egy kis tálkába a vajat és csukd vissza mikró ajtaját – a víz hője elég gyorsan meglágyítja a vajat.
- Egy nagyobb pohárban melegíts vizet a mikróban, majd önts ki belőle a vizet és borítsd rá a poharat a vajra.
- Fizikai erővel is felmelegítheted a vajat: sodrófa segítségével lapítsd vékony koronggá a két zsírpapír közé tett vékony vajcsíkot. A kezed melegétől is meglágyul a vaj: tedd a vajat egy jól záródó zacskóba, és kézzel nyomkodd, dörzsöld, amíg megpuhul.
/Forrás: tastingtable.com/
(Nyitókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
- ÍGY NEM ÉG MEG A VAJ – MUTATJUK A TRÜKKÖT!>>>
- MÍTOSZ VAGY VALÓSÁG? EZÉRT ESIK A VAJAS KENYÉR SZINTE MINDIG A VAJAS FELÉRE>>>
- NINCS OTTHON VAJ? 7 DOLOG, AMIVEL HELYETTESÍTHETED, HA ELFOGYOTT>>>