Elkészítés: Először készítsük el a tésztát: keverjük össze a lisztet, a porcukrot, a sót és a vajat, amíg morzsalékos tésztát nem kapunk. Adjuk hozzá a tojássárgáját, és keverjük addig, míg kemény, egynemű tésztát kapunk. Ha nagyon morzsás, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál vizet/tejfölt. A tésztát csomagoljuk fóliába, és helyezzük hűtőbe 1 órára, sőt jót tesz neki 1 nap állás is.
A cukrot karamellizáljuk, ehhez adjuk a vajat, a balzsamecetet, a sót és a zúzott fokhagymát.
A paradicsomokat vágjuk félbe, rakosgassunk szépen elrendezve, szorosan egymás mellé egy sütőformába, és öntsük rá a balzsamecetes karamellt.
A sütőt melegítsük elő 180 C fokra.
A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk akkorára, mint a sütőforma, takarjuk le a tésztával a paradicsomokat, és kb. 15-20 percig süssük, vagy amíg aranybarna nem lesz a tészta teteje.
A paradicsomos pitét fordítsuk ki a tálból egy tányérra, és friss, felaprított bazsalikomlevéllel tálaljuk.