Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Őzgerinc pikáns lila káposztával

Elkészítés

  1. Az olvasztott vajat 1 ek vajjal együtt felhevítjük egy lábosban. Megfonnyasztjuk rajta a hagymát és a káposztát, majd sóval, borssal, a fűszerekkel, a ribizlizselével és a borecettel ízesítjük. Aláöntünk 1 dl vörösbort, és fedő alatt, lassú tűzön pároljuk 45-60 percig. Közben időről időre óvatosan átforgatjuk.
  2. A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A letisztogatott vargányát nagyságtól függően félbevágjuk vagy negyedeljük. Az őzgerincet megmossuk, szárazra töröljük, és sóval, borssal bedörzsöljük. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat 1 ek vajjal együtt, majd beletesszük a rozmaringot, és kérgesre pirítjuk benne a húst. Végül a rozmaringgal együtt alufóliába csomagoljuk, és a sütőben rózsaszínre sütjük vagy ízlés szerint jobban átsütjük.
  3. A serpenyőben visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a salottát. Felengedjük a maradék vörösborral és a vadalaplével, majd nagy lángon beforraljuk a 2/3-ára. Hozzáadjuk a vadmártást, felforraljuk és habverővel beledolgozzuk a hideg vajat.
  4. Egy nagy serpenyőben felhevítünk 2 ek vajat. Megpirítjuk rajta a vargányát, megsózzuk, megborsozzuk, és összeforgatjuk a petrezselyemmel. A párolt káposztát 3-4 ek Cumberland-mártással ízesítjük. Az őzgerincet kivesszük a fóliából, felszeleteljük, adagonként káposztaágyon elrendezzük, és a szósszal meglocsolva, a gombával együtt tálaljuk. Végül a tányérokat egy kevés Cumberland-mártással díszítjük.

Megjegyzés

Recept és fotó: Lacroix / Trendxpress - MME
Szezonon kívül a fagyasztott vargánya nagyszerűen helyettesíti a friss gombát. Lassan engedd fel, mert akkor jobban megtartja az állagát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss