Nagyi mazsolás kuglófja

MME MME
4
120 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A tej egy részében felfuttatjuk az élesztőt, majd a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, sóval, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a többi tejet. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, hogy finom, lágy kelt tészta legyen, majd alaposan kidolgozzuk. Lehet robotgéppel is, de a megfelelő állag eléréséig én kézzel szoktam csinálni, mert robotgéppel nem lehet jól eltalálni a liszt mennyiségét. A végén beledolgozzuk a mazsolát is. Meleg helyen duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal, és jó alaposan megszórjuk porcukorral /ezt nem kell nagyon sajnálni belőle, mert amikor megsül, ez lesz a legfinibb benne/. A tésztát feltekerjük, és kivajazott kuglóffomába tesszük úgy, hogy közben meg is csavarjuk. Ezután még legalább fél órát pihentetjük, és csak azután tesszük a sütőbe. A sütőt nem kell előmelegíteni, mivel amíg melegszik a sütő, addig is kel a tészta.

Ha megpirult a teteje, érdemes ellenőrízni egy hosszabb tűvel, hogy belül is átsült-e, mert ha nem, akkor egy alufóliával le kell takarni a tetejét, nehogy megégjen, és tovább sütni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss