Elkészítés: Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot és az egész tojásokat, majd robotgéppel keverjük ki jó habosra (legalább háromszoros mennyiséget kapjunk). Amikor már jó habos, adjuk hozzá a vanília-aromát és a 2 evőkanál forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig. Végül szitáljuk bele a lisztet, majd fakanállal óvatosan keverjük össze a masszát. SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!!
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten süssük kb. 10-15 perc alatt szép világos színűre a piskótát (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem).
Egy sütőpapírt szórjunk meg porcukorral, majd a sütőből kivett tésztát rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy benedvesített konyharuhával takarjuk le a tésztát (a konyharuhát jól ki kell csavarni, hogy éppen csak nyirkos legyen). Letakarva hagyjuk teljesen kihűlni, majd tekerjük fel.
A mogyorót daraboljuk fel apróra (én saját termésű mogyorót pörköltem meg a sütőben, és a botmixer aprítójával felaprítottam, de tehetünk a krémbe sózatlan pörkölt földimogyorót vagy pörkölt diót is).
A mascarponét ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és a vaníliás cukorral keverjük simára. Ezután keverjük hozzá az olvasztott, de teljesen kihűtött csokoládét, majd a felaprított mogyorót.
A habtejszínt verjük fel habbá, majd apránként keverjük hozzá a mascarponés-csokoládés krémhez.
A piskótára kenjük rá egyenletesen a krém több mint felét, majd óvatosan tekerjük fel. Ezután a maradék krémet kenjük rá a roládra, majd szórjuk meg apró darabos mogyoróval.
Tálalás előtt tegyük be egy kicsit a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen, és szépen fel tudjuk szeletelni.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!