Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így válassz tojást, ha biztosan frisset akarsz venni!

A tojás fontos része az étkezésnek, amiről sokan megfeledkeznek. Kiváló minőségű fehérjeforrás, ezenkívül fontos vitaminokat is tartalmaz. Pillanatok alatt készíthetünk belőle királyi reggelit vagy vacsorát! Mutatjuk, mi alapján válasszunk!

1. Válogassunk kedvünk szerint

A legtöbb nagy élelmiszer-áruházban előre dobozolt tojások kaphatóak, így biztosan mindegyikben találunk olyan darabot, amit nem találunk megfelelően, emiatt egymás után nyitogatjuk a dobozokat. Éppen ezért időtakarékosabb, ha olyan boltba megyünk, ahol magunknak rakhatjuk össze a dobozt.


2. Egyesével nézzük át

A dobozos tojásokat mindig vegyük alaposan szemügyre a vásárlás előtt, hiszen előfordulhat, hogy egy-egy darab meg van repedve. Ezeket nyugodtan kicserélhetjük egy másik dobozban lévővel.

3. Megéri nagyobbat venni?

Bár elsőre kedvezőbbnek tűnhet az S méretű tojások ára, mint az XL-eseké, súly szerint is ellenőrizzük az árát. Meglehet, hogy néhány száz forinttal többet fizetünk, mennyiségben viszont jóval többet kapunk.

4. Ezt jelentik a számok

A tojásokon mindig találunk egy számsort. Az első szám jelöli azt, hogy a tojást tojó tyúkot milyen körülmények között tartották. A 0-tól 3-ig terjedő skála ezeket jelenti: 0 az ökológiai, 1 a szabadtartás, 2 alternatív és a 3 pedig a ketreces tartás.

5. Ezért válasszuk a biot

A tojás minősége nem az állat tartásán, hanem a tápanyagon múlik. Az ökológiai, azaz bio tartásnál biztosak lehetünk benne, hogy a tyúkot megfelelő körülmények között tartották, valamint jól is táplálták.


6. Innen tudjuk, hogy magyar

A tojáson lévő lenyomatból azt is megtudhatjuk, honnan származik. Ha magyart szeretnénk venni, akkor keressük a „HU” feliratot.

7. Világos vagy sötét?

Sokan úgy gondolják, hogy minél világosabb egy tojás, annál egészségesebb. Ez nem így van. A héj színe nem a minőségtől függ, hanem attól, hogy mennyi fény érte a tojásokat.

8. Szigorúan csak használat előtt

A tojást, akár csak a gyümölcsöt vagy zöldséget mindig a használat előtt szabad csak megmosni. Észre sem vesszük, de a vízsugár apró repedéseket ejthet rajta, amin keresztül a vízben lévő baktériumok bejutnak a tojásba.

9. Figyeljük a dobozt

Mindig ellenőrizzük a tojás dobozán a szavatosságot vagy a csomagolás időpontját! A vásárlástól számítva legkésőbb három héten belül el kell fogyasztani, mert utána már megjelenhet benne a szalmonella.


10. Tegyük bele a vízbe

Ha kételkedünk a tojás frissességében, akkor dobjuk egy vízzel teli edénybe. A tál alján fekvő tojást bátran használjuk, de ha elkezd lebegni, akkor inkább dobjuk ki. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss