Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Marhapörkölt tarhonyával

> 90 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A pörkölthöz:
  • 1,5 kg marha pörkölthús (nálam 1 kg lábszár és 1/2 kg nyak)
  • 3 nagyobb fej hagyma
  • 2 db zöldpaprika (egyik lehet bogyiszlói)
  • 2 db lédús paradicsom
  • 1 cikk zellezgumó
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szelet húsos kolozsvári szalonna
  • 2+3 dl száraz, minőségi vörösbor (nálam egri bikavér)
  • 3 evőkanál libazsír
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • frissen őrölt vegyes bors (fekete, rózsa és zöld)
  • őrölt pirospaprika (lehet csípős is)
  • őrölt kömény
  • majoránna
  • piros arany
  • 2-3 babérlevél
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • olaj a páchoz
  • A tarhonyához:
  • 1 csomag (50 dkg) gépi tarhonya
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál libazsír
  • 5 dl húslé (lehet leveskockából)
  • bors

Elkészítés

Elkészítés: Macerás kaja, hogy igazán kedvemre való legyen. Ezért már szerdán kiszaladok a piacra, Fecó barátom hentes boltjába, bevásárlom a húsféléket. Megiszunk egy laza fröccsöt is, meg persze rám sóz még valami isteni, friss húst, aminek úgysem tudok ellenállni. Azt lefagyasztom általában, de lehet, hogy még aznap lesz belőle egy jó csopaki sertésszelet. A marhapörkölt úgyis vasárnapra készül!

Hazaérvén a marhahúst gondosan megtisztítom felesleges inaitól, hártyáitól, majd felkockázom olyan 2x2 centisre. Egy megfelelő méretű jénai tálba teszem, gyengén sózom, borsozom, meghintem őrölt köménnyel, kevés majoránnával, beleadom a sűrített paradicsomot, kevés piros aranyat, majd felöntöm annyi olajjal, amennyi ellepi. Két dolgos kezemmel alaposan összedolgozom, beledobom a babérleveleket, lefóliázom, elrejtem a hűtőben, had érjen hétvégéig.

Vasárnap nekilátok: a szeletelt füstölt szalonnát centinként bőréig bevágom, a hagymát apróra kockázom, a fokhagymát és a zellerszeletet megtisztítom, lereszelem, a paprikákat kicsumázom, felkockázom, a paradicsomokat hajastól cikkekre vágom. A bepácolt marhahúst szűrőkanállal kiveszem pihenős levéből, leszűröm, félreteszem.

Benézek a kredencbe, előveszek egy méretes lábast a pörkölthöz, meg egy kisebbet a tarhonyához. Párhuzamosan dolgozom, de időeltolással.

Kezdem a pörkölttel: felforrósítom a libazsírt, rádobom a beirdalt szalonnaszeleteket, ezeket ropogósra sütöm, zsírjából kiemelve félreteszem. A zsíron kicsit megkaramellizálom a cukrot, majd mehet rá a felaprózott hagyma, amit gyengén sózok, had eresszen levet, üvegesre párolom, ha igényli, pici vízzel felöntöm. Beleadom a lereszelt zelleremet, pici vízzel felöntöm, párolódjon, ha félig megpuhult, beleadom a zöldpaprikát és a paradicsomot, valamint a fűszereket, őrölt bors, kömény, majoránna, babérlevél, ezekkel rendes szaftot készítek.

Amikor a szaft kellemesen gyöngyözik, mehet bele a hús, alaposan beleforgatom, kicsit lepirítom. Ezután következik a piros arany, majd meghintem pirospaprikával, jól összekeverem. Felöntöm 2 deci vörösborral (a 3 decit főzés közben elkortyolgatom), ha igényli, sózom, esetleg kevés vízzel felöntöm, készre főzöm, ez jó 2-3 órás idő.

Amíg a hús fő, elkészítem a tarhonyát: a kisebbik lábasban felhevítem a libazsírt, rádobom a felaprított hagymát, üvegesre párolom. Mehet rá a tarhonya, megsózom, borsozom, kevergetve aranysárgára pirítom, majd felöntöm a húslével puhára főzöm.

Ha jól időzítettem, egyszerre készült el a pörkölt és a tarhonya is, jöhet a tálalás. Minden tányérra szedek egy adag tarhonyát, mellé megy bőven a szaftos pörköltből, a tarhonyára ráteszek egy szeletet a sült szalonnából. Házi kovászos uborkát adok mellé.

Megjegyzés

Macerás pasi vagyok, csak az ismerős, barát hentesnél veszek húst, tarhonyából pedig a gépinél maradok, amit valamikor az iskolai meg a vállalati menzán nemes egyszerűséggel csak úttörő gombócként becéztünk.
- Nanasnani

Ezek is érdekelhetnek

Friss