Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 szuper ötlet, hogy mi készüljön a megmaradt főtt rizsből

default user icon
MME
Biztosan veled is előfordult már, hogy több rizst főztél, mint amennyit a család egy vasárnapi ebéd alatt el tudott pusztítani. Hogy mi legyen a maradékkal? Mutatunk néhány fantasztikus tippet, hogy ne mindig gyümölcsrizs legyen a megoldás!

Hiába tudjuk, hogy nagyjából mennyi rizs fogy egy-egy ebéd során, néha bizony sokkal többet főzünk, mint kellene. Szerencsére a megmaradt rizs szinte új életre kelhet egy kis kreativitással. 

1. Készíts sült rizst

Kevés olyan étel van, amelyet a maradék alapanyagok tesznek különösen ízletessé, de a sült rizs ezek közé tartozik. Ha elég ideig pihenteted a maradék rizst, akkor garantáltan finom lesz a végeredmény, és még spóroltál is. Figyeld meg: az íze pont olyan lesz, mintha a kedvenc kínaidból rendelted volna.

2. Keverd a maradék rizst levesbe

Függetlenül attól, hogy a nagyi receptje alapján készíted a hús- vagy zöldséglevest vagy egy szuper TikTok-videóból szerezted a tuti receptet, ha levesbetétnek rizst kínálsz, nem foghatsz mellé. A levesek hihetetlenül sokoldalúak, még az azonos receptekből készülteknek is más-más lehet az ízük: bátran állíthatjuk, hogy annyi leves van, ahány ember. A főtt rizs minden leveshez illik, csak kiadósabbá, tartalmasabbá teszi azokat.

3. Tedd burritóba

A mexikói konyha rengeteg javaslatot kínál a maradék főtt gabonák felhasználására. A burrito rizzsel való megtöltése ízletes megoldás a maradék hasznosítására. Egyszerűen melegítsd fel a rizst egy kevés apróra vágott korianderrel, és máris kész a mennyei burrito alapja. A vegán burritókban a rizs tökéletes kiegészítője a babnak és más, finom zöldségeknek, de remekül passzol a sajtokhoz, sőt a rántottához is.

4. A maradék rizsből lehet olasz előétel

Többféle rizsgolyót is készítenek az olaszok. A két legnépszerűbb a suppli és az arancini. Előbbi talán egyszerűbb: a rizsgolyó közepén mozzarella lapul, majd a golyót lisztbe forgatva sütik ki. Az arancini hasonlóan készül, de a töltelék más: a sajton kívül számos más összetevőt is tartalmaz. Kerülhet bele darált hús, sonka, zöldség – tulajdonképpen csak a szakácstól függ, hogy mivel teszi még tartalmasabbá a rizsgolyót.

5. süss belőle frittatát

A hétvégi ebédből megmaradt főtt rizsből tökéletes reggelit készíthetsz hétfőn. A tojásalapú olasz étel, ami leginkább az omletthez hasonlít, rizzsel gazdagítva tápláló és egészséges reggeli lesz.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss