Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ahány ország, annyi szokás – különleges karácsonyi hagyományok a nagyvilágból

default user icon
MME
A karácsony világszerte kiemelt ünnep, de hogy miként tartják a családi összejöveteleket, ki hozza az ajándékot és mikor szabad azt felbontani, abban találunk eltéréseket az országok között.

Ahogy nálunk a fadíszítés, a Jézuska-várás, a töltöttkáposzta- és bejglievés kihagyhatatlan karácsonyi tradíciók, úgy más nemzeteknek is megvannak a bevett szokásai. Képtelenség volna mindet egy helyen összegyűjteni, erre nem vállalkoztunk, de néhányat hoztunk a különleges hagyományokból. 

 

Skandináv országok

Az északi államok ünnepi szokásai a legkülönlegesebbek közé tartoznak, és rendkívül szerteágazóak. A térségben mindenhol egyaránt kedvelik a természetes anyagokból készült ajtódíszeket, valamint a könyvajándékozásnak is kiterjedt hagyománya van. Az ajándékhozó személye azonban már eltérő. Míg a finnekhez a klasszikus értelemben vett, igazi Mikulás (Joulupukki) érkezik, addig Izlandon a feladat 13 felé oszlik: szép sorban 13 mitikus lény látogatja a gyerekeket december 12-től 24-ig. A norvég és dán ünnepi mondakörben említik a nisse vagy tomte elnevezésű, kis, manószerű figurát, akit segítő, gondoskodó lényként ismernek. Alakja az utóbbi időben nálunk is népszerűvé vált.

Hagyományos skandináv karácsonyi étel például a gravad lax (fűszeres lazac) és a svéd krumpligratin, amit szardíniával készítenek (Janssons frestelse).

Anglia

London legszebb karácsonyfája, a Trafalgar Square-en feldíszített fenyő norvég ajándék. A hagyomány az 1940-es évek közepére nyúlik vissza, amikor Norvégia és az Egyesült Királyság közötti szoros kapcsolat és szolidaritás jeleként került sor az első faajándékozásra. Noha a fát már november közepén-végén feldíszítik, a Mikulásra az angol gyerekeknek egészen december 25-ig kell várniuk. Ugyanis a hagyomány szerint aznap este érkezik az ajándékokkal, amiket a kandallóra felakasztott zoknikban helyez el. December 26-a reggelén pedig megkezdődik az úgynevezett Boxing Day, vagyis az ajándékbontás napja.  

Hagyományos brit karácsonyi étel például a sült pulyka, a tepsiben sült burgonya és a kelbimbó, valamint a karácsonyi puding.

Franciaország

Franciaországban a családdal töltött idő a legfontosabb az ünnepekkor is. Együtt díszítik fel a karácsonyfát színes gömbökkel és fényfüzérekkel. Alá kerülnek az ajándékok, amiket december 24-én ki is bontanak. Gyakran része az ajándéknak a papillotes, voltaképpen a szaloncukorhoz igencsak hasonló francia édesség. A szentestén tálalt vacsorát a családok együtt fogyasztják el, ami egy gazdag lakoma kagylóval, lazaccal és persze sok sajttal. Egyes régiókban hagyomány az asztalnál a pénztárca csattogtatása, ami a babona szerint bőséget és jólétet hoz majd az új évben. Az este végén közösen vesznek részt az éjféli misén.

Hagyományos francia karácsonyi étel például az említett kagyló, a lazac és a sajtok, és persze az általunk is kedvelt desszert, a fatörzs. A franciás reggelekre pedig egy ünnepi pirítóst ajánlunk.

Spanyolország

A mediterrán országban nem várják decemberben sem a Mikulást, sem a Jézuskát. Helyettük január 6-án jönnek el a háromkirályok, és hoznak ajándékokat a gyerekeknek. Ilyenkor sok városban felvonulásokat tartanak a tiszteletükre. Fontos része az ünnepi hagyományoknak a karácsonyi lottósorsolás (Lotería de Navidad), melynek fődíja hatalmas pénzösszeg, spanyolul El Gordo. A tévében élőben közvetített sorsolást általában együtt izgulja végig a család.

Hagyományos spanyol karácsonyi étel például a töltött pulyka és a sült bárány, de a klasszikus fokhagymaleves is gyakran kerül az asztalra. A tipikus spanyol édesség, a turrón is megállja a helyét az ünnepi menüben.

Egyesült Államok

Az USA-ban már novemberben, a hálaadással elindul az ünnepi szezon. A november negyedik csütörtökére eső ünnepnap középpontjában ma a család, az együtt töltött idő fontosságának hangsúlyozása áll. Nincs ez másként a karácsonnyal sem. A házak pompáznak, a fényárban úszó utcák lakói pedig egymással versengenek, kinek az otthona van a legszebben feldíszítve. Ahogy az angoloknál, úgy az amerikaiaknál is a Mikulás hozza az ajándékokat, amikért cserébe tejet és kekszet fogyaszthat a feldíszített fa mellett. A rénszarvasszánnal érkező puttonyos a kandallón át jut be az otthonokba, és a kandallóra akasztott zoknikban helyezi el a gyerekek kívánsága szerinti játékokat.

Hagyományos amerikai karácsonyi étel a hálaadási vacsorán is fogyasztott pulyka, a sonka, a krumplipüré vörösáfonya-szósszal, de tőlük ered a mézeskalács-készítés és a tojáslikőr-fogyasztás tradíciója is.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss