Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Körmös bableves

MME MME
1 5/5
120 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 füstölt köröm
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 10 dkg zellergumó
  • 3 evőkanál olaj
  • 40 dkg fehérbab (lehet mélyhűtött is)
  • 2 babérlevél
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál vágott zellerlevél
  • A tálaláshoz:
  • tejföl
  • ízlés szerint főtt tészta

Elkészítés

Előkészítés: Vásárláskor kérjük meg a hentest, hogy a körmöket vágja négybe. Otthon a körmöket megtisztítjuk, egy órára beáztatjuk. Közben a zöldségeket is megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát, a fokhagymát apróra, a gyökérzöldségeket hasábokra vágjuk.

Elkészítés: Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, megfuttatjuk benne a hagymát, majd rátesszük a körmöket, és bőven felengedjük vízzel. Kíméletesen főzzük, ha kell, pótoljuk a vizet. Amikor a köröm majdnem puha, beletesszük a babot, ha kell, megsózzuk. Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a zöldségeket, a babérlevelet. Ha megfőtt a köröm, kivesszük, amikor kicsit hűlt, kiszedjük belőle a csontokat.

A maradék olajat felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a liszttel, a fokhagymával, a fűszerpaprikával zsemleszínű rántást készítünk, és a levesbe keverjük. Jól kiforraljuk. Tálalás előtt beleszórjuk a zellerzöldet, és visszatesszük a kicsontozott körmöket. Összeforraljuk, majd tálaljuk. A tetejére tejfölt teszünk, kifőzött tésztát kínálhatunk hozzá.

Ezek is érdekelhetnek