Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kormányinfó: maradnak a korlátozások húsvétkor, így alakul később a boltok nyitvatartása

default user icon
MME
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek délutáni rendkívüli kormányinfón bejelentette: a kormány megvitatta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által tett javaslatokat a szigorú szabályok enyhítésére. Bár a kabinet támogatja a kezdeményezést, úgy látják, hogy változtatásra akkor lesz lehetőség, ha a beoltottak száma átlépi a két és fél millió főt.

"A jelenlegi számok mellett semmilyen nyitás nem képzelhető el. Mindenkit arra kérünk, hogy a húsvéti ünnepek időszakában is tartsa be a jelenlegi szabályokat" – kezdte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a péntek délutáni Kormányinfót.

Továbbá elmondta: a kormány megvitatta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által tett javaslatokat a boltzár enyhítésére. A kabinet támogatja a kezdeményezést, úgy látják, hogy változtatásra akkor lesz lehetőség, ha a beoltottak száma átlépi a 2,5 millió főt. Ez a jelenlegi számítások szerint húsvét után néhány nappal lehetséges, és ha ez sikerül, akkor így enyhülnek a járványügyi korlátozások:

  • A kijárási tilalom este nyolc óra helyett tíz órától kezdődik, és hajnali ötig tart majd.
  • Az üzletek hajnali öt órától fél tízig lehetnek nyitva.
  • Valamennyi bolt kinyithat, ugyanakkor az üzletekben biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat bent.
  • Az iskolák április 19-én nyitnak meg a jelenlegi tervek szerint.
  • A tanárok oltása április 1-jén kezdődik, és a számítások szerint bő egy hét alatt megkaphatják a vakcinát a regisztrált pedagógusok.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ma reggel már előre vetítette, hogy egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de komoly esély van arra, hogy Magyarországon a legtöbb - vagy akár minden - uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet, és szabad nyarunk lesz.

Ezek is érdekelhetnek