Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Indul a kertiparti-szezon: melyik grillsütő a legjobb?

default user icon
MME
Végre eljött az idő, hogy megnyissuk a grillszezont! Ahhoz, hogy a szabadban sütögetett ételekkel elkápráztassuk a családot és a vendégeket, meg kell találnunk hozzá a tökéletes eszközt. Szakértő tanácsaival segítünk a megfelelő grillsütő kiválasztásában.

A jó idővel együtt beköszöntött a kerti partik és a szabadban sütögetés ideje. Ahhoz, hogy a kinti ételkészítés kellemes élmény legyen, elengedhetetlen a megfelelő sütőberendezés kiválasztása. Szakértőnk, Lovas József, a Grilltársaság Kft. ügyvezetője segítségével összegyűjtöttük a különböző típusú grillsütők előnyeit és hátrányait, amelyek ismeretében megtalálhatjuk a számunkra ideális eszközt.

Mielőtt véletlenszerűen kiválasztanánk a boltban vagy a webáruház oldalán egy grillsütőt, érdemes magunkban feltenni és megválaszolni az alábbi kérdéseket:

  • Mennyi hely áll a rendelkezésünkre?
  • Mennyi pénzt szánunk a grillsütőre?
  • Milyen gyakran fogjuk használni?
  • Milyen ételeket szeretnénk készíteni?
  • Milyen méretű a család, a baráti társaság?

Ha megvannak a válaszok, érdemes közelebbről is megismerkedni a szabadtéri grillsütők különféle változataival. „A grillezés és a barbecue-zás magas szintű műveléséhez elengedhetetlenek a megfelelő eszközök. Az nem elég, hogy egy nyitott rács alá faszenet szórunk, majd meggyújtjuk, és már indulhat is a sütögetés. A grillsütő mindig legyen fedett, hogy a sütési hőmérsékletet szabályozni tudjuk” – tanácsolja kezdésként Lovas József. – „A grillsütők három nagy családját különböztetjük meg az alapján, hogy milyen tüzelőanyagot használunk. Itthon a legelterjedtebbek a faszénnel működő grillek, a másik csoportot a gázzal, a harmadikat az elektromos árammal működő grillsütők alkotják. Valamennyi típus alkalmas grillezésre és az ételek barbecue-technikával történő elkészítésére is, de mindenkinek a lehetőségeihez, az adottságaihoz kell igazítania a választást.”

Szabadtéri grillsütőtípusok:

Gázgrill – a gombnyomásra sütögetőknek

Legfőbb erénye a kényelmes, egyszerű használat, rövid idő alatt elkészíthetjük vele az ételeket. A begyújtása gyerekjáték, „tiszta munka”, a sütési hőmérséklet gyorsan elérhető, így azonnal, gombnyomásra megkezdhetjük vele a sütögetést. A gázüzemű grill kiválóan tartja a hőt, és pontosan szabályozhatjuk rajta a hőfokot, így kisebb eséllyel égetünk el rajta egy nagyobb darab húst. Miután parázs és hamu a gázgrill esetében nem keletkezik, a készülék tisztítása is jóval könnyebb, mint a faszenes változaté.
Ugyanakkor a vásárlásánál érdemes belekalkulálni, hogy az ételeknél elmarad a megszokott, tipikus faszénaroma, igaz, a füstös íz a megfelelő kiegészítők használatával – például különböző aromákkal átitatott faforgáccsal – elérhető. Hátrányként kell számolnunk azzal is, hogy a sütő használata helyhez kötött, a mozgatása körülményes; leginkább teraszon, erkélyen használható. A gázpalackok beszerzése sem egyszerű, cseréjük csak speciális kereskedésekben, üzemanyagkutaknál megoldható.

Hordozható faszenes grillsütő – a füstös ízhez ragaszkodóknak

Tökéletes választás azoknak, akik minden kirándulásra magukkal viszik kedvenc berendezésüket, hogy már ébredés után azon készítsék el a virsliből, tojásból és friss, roppanós zöldségekből álló reggelijüket. A hordozható grillek kifejezetten apró ételek elkészítésére alkalmasak, egyszerűek és praktikusak. Legnagyobb előnyük, hogy azok számára is lehetővé teszik a szabadban történő sütést, akik nem rendelkeznek udvarral, kerttel. Segítségükkel kempingben, erdőben a kijelölt helyeken, táborban és vízparton is átélhetjük a grillezés különleges hangulatát, és élvezhetjük a jellegzetesen füstös ízű ételeket. A típus kis méretének köszönhetően helytakarékos, és egyszerűen mozdítható. Emellett általában olcsóbbak, mint a gázzal működő vagy elektromos társaik.
Viszont a hordozható grill beszerzésénél ajánlott figyelembe venni, hogy a gyújtási idő és a megfelelő hőmérséklet elérése hosszabb ideig tart, továbbá azt is, hogy ennél a változatnál a hőszabályozás nehezebb (nincs lehetőség precíz hőmérséklet-beállításra), ezenkívül a tisztítására is több időt kell szánni. A füst- és szén-dioxid-kibocsátással pedig a környezetre gyakorolt hatása sem éppen pozitív.

Elektromos grill – a kényelmet és higiéniát kedvelőknek

A parázson sütögetés hangulata, a szabad tűzön sült ételek íze semmihez sem hasonlítható, de ha nem akarunk a tüzelőanyag beszerzésével, a begyújtással, a füstképződéssel és a parázsra várakozással bajlódni, válasszunk elektromos grillsütőt. Miután bel- és kültéren is használható, a grillparti az időjárás miatt biztosan nem marad el. Ez a változat nem füstöl, nem hagy maga után erősebb szagokat, így működtethető a lakásban vagy az erkélyen. Az elektromos grill kisebb a faszenes társainál, helytakarékos, a használata egyszerű, hiszen a hőfokot kapcsolók segítségével állíthatjuk be. A készülék csendes, higiénikus, könnyen tisztítható és karbantartható.
A beszerzése előtt érdemes átgondolni, hogy miután a működtetéséhez áram szükséges, nem tudjuk magunkkal vinni például piknikre. Jó tudni azt is, hogy a felületükön kisebb mennyiségű étel készíthető el egyszerre, és hátránya az is, hogy használatával kevesebb füstös élményt tudunk szerezni. A teljesítményére is érdemes odafigyelni: ha nagyon alacsony a sütőfelület hőmérséklete, elhúzódik a sütési idő, a nedvesség kifő a húsokból, és mire a ropogós külső réteg kialakul, a hús száraz, rágós lesz. Ezért a grillsütő teljesítménye érje el legalább a 2000 wattot.

Kerámia grillsütő – a páratlan grillélményt keresőknek

Ha utánozhatatlan füstös ízekre és a grillezés valódi élményére vágyunk, a kerámiagrill a tökéletes választás. Ezek a működési elv szempontjából a faszenes grillek csoportjába tartozó, vastag falú eszközök tradicionális faszén/brikett/fa használata mellett jól tartják a hőt és a magas hőfokot, ami pizzák, kenyerek, sütemények készítéséhez szükséges. A Kamado grillsütő vonzereje, hogy intenzív füstös ízt ad az ételeknek. Alkalmazásakor láthatjuk a lángokat, érezhetjük a jellegzetes füstöt és hallhatjuk a tűz ropogó hangját, ezáltal páratlan grillélményt kínál. Különlegessége, hogy speciális kerámiaanyagának köszönhetően rendkívül hosszú élettartamú, tartós és az időjárási hatásoknak ellenálló eszköz, amely sokoldalúan használható grillezésre, sütésre, főzésre és füstölésre. A tüzelőanyag-fogyasztása is alacsony, miután a hatékonyabb hőtartásának köszönhetően kevesebb szenet vagy faszenet kell használnunk hozzá.
A kerámiagrillek viszont általában drágábbak a hagyományos grillezőknél, és hátrányt jelent a nagy súlyuk is, ami miatt nehezen mozgathatók. A működtetésükhöz hosszabb előmelegítési idő szükséges, és ennek a változatnak kisebb a grillezési felülete, mint a hagyományos típusoké.

Pelletgrillező – az újgenerációs technológia rajongóinak

A hagyományos gáz- és faszenes grillek különleges alternatívája a különféle ízletes aromát adó pelletgrill. Tökéletesen egyesíti a füstölők, a faszenes és gázgrillek, a kemencék és a hagyományos konyhai sütők legértékesebb tulajdonságait. Kiválóan dolgozhatunk vele, hiszen a pellet égése biztosítja a folyamatos hővel és füsttel történő ételkészítést. A pelletgrillek hőmérséklete állítható szabályozóval és ventilátorok segítségével is, így a lassú főzést igénylő BBQ és az aszalás is kivitelezhető vele. Kevesebb tisztítást és karbantartást igényel, mint a hagyományos grillezők, és kényelmesebb használni. Környezetbarát, hiszen a tüzelőanyaga főként újrahasznosított fahulladékból készül, a fapellet ráadásul plusz, ínycsiklandó ízt ad az ételnek.
Hátránya, hogy a működéséhez elektromos áram szükséges (igaz, ezáltal igen pontos hőkontrollt nyerünk), továbbá drágábbak, mint a hagyományos grillezők, és a pellet tüzelőanyag költsége is magasabb lehet. Miután elektronikus alkatrészeket is tartalmaz, a technológiája bonyolultabb. A grillezési felülete a hagyományos eszközökéhez képest kisebb, és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a berendezés időjárás-érzékeny.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek