Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kalács minden időre

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Egy lábasban felolvasztjuk a margarint, hozzáadjuk a tejet, és kézmelegre langyosítjuk. Egy dagasztótálban elmorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a tejet, és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a sót, a tojást meg a sáfrányt, és alaposan kikeverjük az egészet. A liszttel puha, rugalmas tésztává dagasztjuk, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).

Lisztezett deszkán még egyszer alaposan átgyúrjuk, és tetszés szerint formázzuk. A nagy kalácshoz 6-7 db kb. 3 cm átmérőjű, 40-60 cm hosszú rudat sodrunk, és a megvajazott sütőlemezen loknikat, copfokat formázunk belőle. A loknikba egy-egy mazsolaszemet nyomunk. Megkenjük tojással, és ismét kelesztjük 20-30 percig. Középmeleg (200°C) sütőben kb. 20-25 percig sütjük.

Megjegyzés

A történet: Még 1983-ban történt… A Magyar Konyha negyedik negyedévi számában megjelent egy írás a svéd karácsonyi szokásokról. Ugyanabban az időben a televízió is bemutatott egy sorozatot Népek karácsonya címmel. A történetemben szereplő kalács mindkettőben főszerepet kapott. Harminc év távlatából emlékszem a kedves jelenetre, amint a filmben szereplő mama és gyermekei a kalácsot készítik. A fodros fehér kötényben tésztát dagasztó asszonyra és a kalácsba mazsolaszemeket nyomkodó apró gyerekekre. Elhatároztam, hogy az akkor még kicsi gyermekeimmel magam is elkészítem a kalácsot. Olyan jól sikerült, hogy azóta nem telhet el karácsony, hogy ne készíteném. Ma már az unokák nyomkodják bele a mazsolát. A karácsonyi kalácssütés nálam úgy kezdődik, hogy végy tíz kiló lisztet… Készítem a családnak, rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak és kedves ismerősöknek. Van, aki a városon is képes karácsony délutánján átutazni, hogy este az ünnepi asztalra kerülhessen a frissen sült kalács.

A receptet kicsit továbbfejlesztettem, így jogos az elnevezés: kalács minden időre.
Karácsonyi változat:
1. nagy kalács – a teljes tésztamennyiség egy nagy tepsiben megsütve
2. apró kalácsok – a teljes tésztamennyiség 8-10 kis csiga formában megsütve
3. adventi koszorú – a tésztamennyiség 3/4 része 3 ágból fonva koszorú formában megsütve, 4 gyertyával díszítve
Húsvéti változat:
1. Koszorú forma – olyan, mint az adventi koszorú, csak itt műfű és színes tojások kerülnek a fonott kalácskoszorú közepére
2. Kalács hasábformában sütve sonkához – a teljes tésztamennyiségből 2 kalács jön ki. Érdemes úgy készíteni, hogy csak 5 dkg cukrot adunk a teljes mennyiséghez, majd elfelezzük a tésztát. A fél adag tésztából három kb. 60 cm-es rudat sodrunk és megfonjuk. Szögletes hosszúkás tepsibe tesszük, tetejét megkenjük tojássárgájával. Fél órát kelesztjük majd 180 C°-os sütőben kb. 20 percet sütjük. A tészta másik felébe beledolgozunk még 5 dkg cukrot és 5 dkg megmosott és lecsepegtetett mazsolát és a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint a sonkához való változatnál.
Mind a hasábformában sült kalács, mind az apró kalácsok nagyon finomak frissen, kávéhoz, vajjal megkenve, nutella vagy házi sárgabaracklekvár kíséretében. Kitűnően tűrik a mélyhűtést, felengedve olyanok, mintha frissen kerültek volna ki a tepsiből.
A koszorú változatok remek karácsonyi és húsvéti ajándékötletek. - Julinagyi

Ezek is érdekelhetnek