Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezzel a trükkel eltűnik a tesicuccok kellemetlen szaga: így mosd a jó illatért

default user icon
MME
Legyen szó a gyerekek tornacuccáról vagy a felnőttek edzős ruháiról, mindannyian ismerjük az ezekből áradó, kellemetlen szagokat, melyeket néha még a többszöri mosás sem képes eltüntetni. Mutatunk néhány trükköt, amelyekkel szagtalaníthatjuk a sportruhákat!

A rendszeres sportolás az egyik azon szokások közül, melyek meghosszabbíthatják az életünket. Ha mozgunk, akkor beindítjuk a vérkeringésünket, serkentjük az anyagcserét és izzadunk, amely szintén segíti a méregtelenítést. Az izzadság azonban kellemetlen "tünetekkel" járhat, főleg ha nem bánunk megfelelően a sportruházattal. Legyen szó pólóról vagy nadrágról, egyes tesicuccoknak áporodott a szaga, még annak ellenére is, ha rendesen és rendszeresen kimossuk.

Mi okozza a sportuhák kellemetlen szagát?

A sportcuccok szaga nem elsősorban attól függ, hogy mennyire izzadunk meg, hanem attól, hogy mennyi baktérium telepszik meg a pólón vagy a nadrágon. Sarah Clemence, egy takarítással foglalkozó honlap alapítója azt mondta a Huffington Postnak, hogy a ruhák kellemetlen szagát a bőrünkön élő baktériumok okozzák, melyek számára tökéletes környezetet teremt az izzadság, a nedvesség és a meleg. Miközben a baktériumok az izzadságból lakmároznak, hulladékot, úgymond "ürüléket" termelnek, és ez okozza az edzőruhák szagát.

Hogyan mossuk ki a sportruházatot?

Előfordulhat, hogy az általános mosószerek és öblítők, legyenek bármilyen jók, hatástalanok a sportruhák esetében. Mutatunk néhány praktikát, melyekkel megszabadulhatunk az edzős cuccok kellemetlen szagától!

1. Adj ecetet a mosáshoz

Az ecet az egyik legsokoldalúbb szer, ami fellelhető a háztartásokban. Kerülhet az ételekbe, de takaríthatunk is vele, sőt használhatjuk a gyomok ellen, nem beszélve arról, hogy az öblítőhöz vagy mosószerhez keverve segít eltüntetni a ruhákról a baktériumokat. Sokan a konyharuhákat és a törölközőket is úgy mossák, hogy öblítő helyett ecetes vizet öntenek a tartályba. Ezt a trükköt bevetheted az edzős cuccok esetében is. Ne félj attól, hogy ecetszaga lesz a ruháknak, a mosás és öblítés során szinte teljesen eltűnik az illat és remélhetőleg az izzadságszag is.

2. Mosd ki a ruhákat sportolás után

Ha az átizzadt ruhákat a sporttáskában hagyjuk, vagy a szennyeskosár mélyére kerülnek, akkor könnyen végzetesen bebüdösödhetnek. A zárt helyeken nem tudnak megszáradni és bepenészesedhetnek, ez pedig csak tovább ront az amúgy is kellemetlen szagokon. Ha nem tudod a ruhákat rögtön sportolás után kimosni, vagy nem akarod félig üresen elindítani a gépet, akkor legalább vedd ki a sportruhát a táskából és terítsd ki, hogy a levegőn megszáradhasson.

3. Használj sportruhákhoz való mosószert

Amennyiben az otthoni mosószer nem képes eltüntetni a sportruhák szagát, próbálj ki speciális verziókat. A boltok polcain több olyan mosószert is találunk, melyek extra fertőtlenítő hatással rendelkeznek, vagy kimondottan az edzős cuccokhoz valók, és segítenek minden baktériumot elpusztítani. A mosás azonban nem minden, fontos ügyelni arra is, hogy megfelelően szárítsuk a ruhákat.

4. Használd a nap erejét

Mielőtt újra használnád vagy a táskába tennéd az edzős cuccokat, érdemes teljesen megszárítani a pólókat, nadrágokat. Ha tudod, teregess a szabadban és használd ki a napsugarak természetes fertőtlenítő erejét.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss