Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Drasztikus diéta helyett: így mondhatsz le a felesleges kalóriákról egyszerűen, ha fogyni szeretnél

default user icon
MME
Az örök fogyókúrázók tudják, hogy egyik napról a másikra lehetetlenség lemondani minden finom falatról. Sokkal célravezetőbb a fokozatosság, az apró, kis változtatások, mint például a bevitt kalóriamennyiség korlátozása és a kalóriaégetés rendszeres mozgással.

100-300 kalória nem tűnik soknak, de ha az életmódváltás, a bevitt kalóriamennyiség csökkentése a cél, akkor érdemes számolni már ekkora mennyiségekkel is. A dietaesfitnesz.hu összegyűjtötte, hogy miből, milyen praktikákkal tudunk lecsípni néhány kalóriát.

búcsú az Üdítőktől -112 KCAL

A cukrozott üdítőkkel, gyümölcslevekkel bevitt pluszkalóriákkal általában nem számolunk, pedig egy doboz üdítőital elfogyasztásával túllépjük a napi cukorfogyasztás ajánlott mértékét…  A legjobb, ha ezekről teljesen lemondunk. Hogy mit igyunk helyette? Jó választás, ha otthon készítjük el a frissítőnket: áztassunk uborka- vagy citromkarikákat, esetleg epret egy kancsó szűrt vízbe, és fogyasszuk ezt, ha szomjasak vagyunk.

Mozgás -100 KCAL / 25 PERC

A rendszeres sportolás mellett jó, ha minél többet mozgunk: sétáljunk öt percig naponta ötször, és máris elégetünk 100 kalóriát. Ez a mennyiség könnyen összejön: lift helyett használjuk a lépcsőt, szálljunk le a buszról, villamosról egy-két megállóval a célállomás előtt, ebédszünetben sétáljunk a szabadban. 

Fehér liszt kiiktatása -132 KCAL

A fehér liszt egyszerű szénhidrát, amely hirtelen emeli meg a vércukorszintet és kevés értékes tápanyagot tartalmaz. A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, tészták tápértéke akár a négyszerese is lehet a fehér lisztből készülteknek, ráadásul rostban gazdagok, így segítve az emésztést, csökkentve a zsír koleszterinszintjét. Időnként a teljes kiőrlésű tésztát is kiválthatjuk zöldségcsíkokkal. Cseréljük le a spagettit cukkinicsíkokra. Egy adag teljes kiőrlésű spagetti 174 kalória, míg egy csésze spagetticukkini mindössze 42.

Edzés -115 KCAL / 15 PERC

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a rövid ideig tartó, magas intenzitású edzés zsírégető hatása sokkal tartósabb, mint a hosszú ideig végzett futásé vagy súlyzózásé. Az edzések után a szervezet nyugalmianyagcsere-sebessége megnő, mivel nő az oxigénfogyasztás. A magas intenzitású, rövid ideig tartó edzés esetén oly mértékben, hogy az edzést követő 24 órán keresztül pörög az anyagcsere. Egy hagyományos edzés alatt a zsír energiaként történő felhasználása csak az edzés 30. perce körül következik be, a HIIT esetében ez jóval korábban, így már edzés közben is nagyobb mennyiségű zsír ég el energiaként.

Házimunka -100 KCAL

A házimunkák, mint a porszívózás, súrolás remek kalóriaégető tevékenységek. Tavasztól késő őszig pedig a kerti munkákkal is égethetjük a kalóriákat.

Éttermi adagok felezése -300–600 KCAL

A legtöbb étteremben az adagok óriási méretűek, nem beszélve a káros zsírok mennyiségéről. Nem rendelhetünk minden családi eseményen salátát, egyszerűen kérjünk inkább fél adagot. Ugyan nem gazdaságos döntés, de cserébe diétabarát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss