Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szép kertet szeretnél? Így bánj el a gyomokkal!

A kerti munkálatoknak számtalan örömteli pillanata van, azonban a gazolás nem tartozik ezek közé. A gyomokat teljesen távol tartani a kerttől lehetetlen feladat, de ha néhány alapdolgot betartasz, akkor sokkal nehezebb dolga lesz a kert nem várt vendégeinek.

Van, akinek valódi felüdülés a kertészkedés és örömmel munkálkodik a szabadban. Ha te is közéjük tartozol, de a gyomok megnehezítik a munkádat, érdemes megfogadnod Tóth Dániel kertész és kertépítő tanácsait – írja a Fanny magazin.

Sok-sok növény

Minél kevesebb szabad teret hagysz a földben, annál problémásabban tudnak maguknak helyet törni a gyomok. Ezért ha teheted, ültess minél több növény a kertedbe!

Fedd le a talajt

A gazokat és gyomokat először próbáld meg vegyszerek nélkül feltartóztatni. Ehhez használhatsz természetes talajfedő anyagokat, mint a mulcs vagy a murva, de a geotextília is megoldás lehet. A szárított fenyőkéreggel és a kaviccsal kevesebb a munka, valamint díszítőelemként is jól mutatnak, de a legagresszívabb gyomok átnőnek rajtuk. Ilyenkor érdemes a geotextíliát is alájuk rakni, ami elválasztja egymástól a talajrétegeket, ezzel megállítja azokat a gyomokat, amik alulról jönnek, a föntieket pedig nem engedi mélyre legyökerezni.

Kézzel, egyenként

A gyomlálás a kertészkedés legfáradságosabb feladata, amit csak nagyon kevesen tudnak élvezni. A gyomokat általában ásással és kapálással próbáljuk kipusztítani: figyelj arra, hogy az egész gyökérzetet távolítsd el, különben feleslegesen dolgozol.

Mivel állsz szemben?

A gyom típusától is függ, hogy mi az az ellenszer, amivel megállíthatod, ugyanis a gyomirtó szerek is specifikusak. Nagy veszélyük továbbá, hogy a dísznövényeket is kiirthatják, ezért az sem mindegy, hogy mikor és hol használod. Szélben tilos permetezni vagy más gazirtót használni!

A hasznos gyom

A tyúkhúrról csak nagyon kevesen tudják, hogy az egyik leghasznosabb gyomnövény. A bolyhos gyökérzete a föld felszíne közelében terül el, így rendkívül egyszerű kézzel eltávolítani. És ami a legjobb, hogy gyógynövényként használhatjuk fel: leveléből készíts egy finom teát vagy salátát. A tyúkhúr C-vitamint tartalmaz, és normalizálja a koleszterinszintet.

A szívós apró szulák

Az apró szulák egy rendkívül agresszív fajta: jól bírja a szárazságot és mélyen gyökerezik. A legnagyobb probléma vele, hogy rácsavarodik a többi növényre, így elzárva előlük a fényt. Jobb, ha még az előtt észreveszed és eltávolítod, hogy már beterítette a kertet, mert utána nagyon nehéz kiirtani.

A tarackbúzát mindenki ismeri

Az egyik legelterjedtebb gyom a tarackbúza, és mindenkinek meggyűlik vele a baja. Teljesen kiirtani szinte lehetetlen, de totális gyomirtóval meg lehet próbálni. Amennyiben kézzel vagy ásóval próbálod kiszedni a földből, akkor arra figyelj, hogy minél nagyobb darabokban legyenek.

A totális pusztító

Ezeket nagyon óvatosan kell használni, mert a kedvenceinket is megölik. Használata után nagyjából egy héttel kell látnod, hogy a gyomok levele elkezd sárgulni, ilyenkor még 2-3 hétig ne ültess semmit a talajba. Lehetőség szerint ősszel használd, mikor a növények levelei húzódnak vissza. Ehetők közelében tilos alkalmazni!

Kétszikűek ellen

A szelektív gyomirtók használata sokkal egyszerűbb és kevésbé veszélyes. Ezt a kétszikűek ellen találták ki, mint a pitypang vagy százszorszép. Először vágd le a füvet, hogy könnyebben a talajba jusson, majd ezután egy héttel használd.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 



Ezek is érdekelhetnek