Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Honnan tudjuk, hogy friss? A mirelit is jó? 6 kérdés a halfogyasztásról

default user icon
MME
Tudtad, hogy heti egy halvacsorával sokat tehetsz az egészségedért és számos betegségtől óvhatod meg magad? Most a halfogyasztással kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre adunk választ.
Mitől olyan egészséges a húsuk?

Rengeteg benne a vitamin (különösen az A-, B-, D-) és az ásványi anyag (vas, szelén, cink, jód). Emellett a tengeri halakban az igen értékes omega-3 zsírsav is megtalálható. Ez a többszörösen telítetlen zsírsav központi szerepet játszik az anyagcsere-folyamatban, védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és az agyműködésre is jótékony hatással van. Mivel az emberi test magától nem képes előállítani, a táplálékkal kell bejuttatnod a szervezetedbe. Éppen ezért hetente egyszer-kétszer érdemes zsírosabb tengeri halat, például makrélát vagy lazacot fogyasztani, míg az édesvízi fajták közül a fehér busa és a kecsege a legjobb választás.

5 ok, amiért érdemes halat fogyasztani >>>

Ha nem szereted a halat...

Ekkor sem kell aggódnod az egészséged miatt, hiszen a létfontosságú omega-3 zsírsav az értékes növényi olajokban (pl. lenolaj), a diófélékben, a magvakban, a fügében, a kukoricában és az avokádóban is megtalálható.

Szardínia, a praktikus apróhal >>>

Igaz, hogy fogyókúra esetén is ideális tápláléknak számít?

Attól függ, milyen halról van szó. Az biztos, hogy a halak húsában megtalálható jód felpörgeti az anyagcserét. Egyes halfajtáknak magas a fehérje-, és alacsony a zsír-, illetve kalóriatartalma, ilyen például az amur, a süllő, a fehér busa, a tőkehal, a hekk és a fogas. Ugyanakkor léteznek inkább zsíros, 200–300 kcal/100 g tápértékű fajták is, mint a ponty, a harcsa, a tonhal, a folyami lazac vagy a hering. Ám ezekben az omega-3 zsírsavból is több található a halhúsban.

Együnk pisztrángot >>>

A mirelit hal is jó?

Sőt, jobb, mint a friss! A tengerből kifogott halat ugyanis speciális hajókon szállítják, különleges fagyasztási eljárást alkalmazva, ennek köszönhetően pedig megmarad a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk. A mirelit halak további előnye, hogy egyszerű az elkészítésük, hiszen megpucolva és gyakran kiszálkázva kerülnek a csomagolásba. Vásárláskor azonban ügyelni kell arra, hogy lehetőleg minél kevesebb aroma-, színező- és konzerválóanyagot vagy ízfokozót tartalmazzon a termék. Ha háromnál több „szépítőszer” szerepel az összetevők között, akkor válassz egy másik típust!

Tengeri herkentyűk, avagy ismerkedés a sós vizek finomságaival >>>

Miről ismerhető fel a friss példány?

Egyszerű: ha a hal büdös, akkor nem friss, különben ugyanis tenger-, óceán-, illetve patakillata van. Az állat szeme legyen tiszta és dülledt, a pikkelyei simuljanak a testére, és csillogjanak. A kopoltyút széthúzva élénkpiros húst kell találnod. A sötétvörös, barna vagy fekete elszíneződés egyértelműen jelzi, hogy a hal nem friss!

Harcsa, a magyar nagyhal >>>

Mekkora mennyiséget kell fogyasztani hetente?

A halevés terén világviszonylatban igencsak le vagyunk maradva, és az európai ranglistán nem állunk túl jól. Egyél legalább heti 1 alkalommal minimum 150 g-nyi édesvízi vagy tengeri halat. Ha diétázol, akkor grillezve vagy alufóliában, zöld fűszerekkel együtt párolva, citrommal ízesítve, esetleg friss hallevesként, sok paradicsommal elkészítve mennyei finomságot készíthetsz.

Halas csemegék >>>

Ezek is érdekelhetnek