Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mennyei vajkrémes karamelltorta

MME MME
120 perc
bonyolult
költséges
Hozzávalók
  • A piskótákhoz:
  • 5 tojás
  • 3 ek xillit
  • 1 bő ek méz (vagy gyümölcscukorszirup)
  • 4 bő ek darált mandula
  • 1 ek fehér liszt
  • 1 ek hajdinaliszt
  • 1 bő ek keserű kakaó
  • 1 tk sütőpor
  • 2 egyforma méretű tortaforma
  • kevés vaj és liszt a tortaformák kikenéséhez
  • A karamellhez:
  • 3 ek barna cukor
  • 1 ek fehér cukor
  • pirított mandulapehely
  • 1 dl sűrű tejszín
  • A krémhez:
  • 25 dkg vaj
  • 2 ek gyümölcscukorszirup (vagy méz)
  • 1,5 dl sűrű tejszín
  • pár csepp vaníliaaroma
  • A csokimázhoz:
  • 5 dkg étcskoládé
  • 1 tk olaj

Elkészítés

  1. A tojások fehérjét a xlillittel kemény habbá verem. Hozzáadom a sárgáját is, és azzal is verem még 1-2 percig. Majd fakanállal óvatosan hozzákeverem a mézet, a hajdinalisztet, a darált mandulát és a sütőport. Ekkor a massza felét egy másik keverőtálba öntöm. Az egyikhez 1 ek lisztet, a másikhoz 1 ek kakaóport keverek még óvatosan.
  2. A kikent tortaformákba öntöm a tésztát: kakaóst az egyikbe, simát a másikba, majd hőkeveréses sütőbe teszem egyszerre mind a kettőt. Először 150 fokon sütöm őket 10 percig, majd felveszem a hőt 180 fokra, s így sütöm még 10-15 percig. Tűpróbával ellenőrzöm. Ha kész, akkor a kikapcsolt sütőben hagyom még őket 10-15 percig. Majd kiveszem és a formában hagyom kihűlni.
  3. A karamellhez, egy lábasban folytonosan kevergetve megpirítom a mandulapelyhet.
  4. Egy másikba beleteszem a cukrokat, és addig kevergetem (közepes lángon), míg karamellizálódni nem kezd. Amikor folyós, beleöntöm a szoba-hőmérsékletű tejszínt (ami várhatóan megszilárdítja egy kicsit, de csak kevergessük tovább a tűzön, és újra folyós lesz). Ha megfelelő a sűrűsége, leveszem a tűzről, beleöntöm a mandulát is, majd még melegen a kihűlt piskóták tetejére locsolom az egészet.
  5. A krémhez kis lángon telesen megolvasztom a vajat (folyósra). Majd az elektromos habverő keverőtáljába öntöm, és egy rövid időre hidegre teszem. Amikor kezd megdermedni, de még nem kemény (sötétedik a színe), akkor a mixerrel 5-10 percenként meg-megkeverem, hogy ne álljon össze, hanem lágy habos legyen. Mikor már nyomot hagy benne a habverő, akkor szintén a mixerrel belekeverem a gyümölcscukorszirupot (vagy a mézet) és a vaníliaaromát. 
  6. Végül, mikor már jó az állaga, hozzákeverem a tejszínt is. Ettől lesz tökéletes. Megkóstolni is csak ilyenkor érdemes, mert teljesen megváltoztatja, meglágyítja az ízét. Szóval, kóstoljuk meg – de az édességbe számítsuk be, hogy a karamell tetejére fog kerülni, ami, ugye, szintén édes.
  7. Mikor ez is megvan, vízgőz fölé teszem az étcsokit és az olajat, és kis lángon hagyom megolvadni.
  8. A piskótákat tehát, mikor kihűltek, leszedtem kapcsos forma aljáról, sőt, gyorsan meg is locsoltam karamellel, ami mostanra talán meg is dermedt egy kicsit.
  9. Jöhet a krém! A krém felét óvatosan az alsó piskóta karamell rétegének tetejére kenem úgy, hogy ha lehet, ne keveredjenek össze. Ráteszem a felső piskótát, és arra már bátran kenem a krémet, nem baj, ha összekeverednek. Sőt, ha a krémmel megvagyok, a csokit is rálocsolom (nem egy helyre, hanem elszórtan), és azt is elkenem, és cseppet sem bánkódom a tejszínes-karamelles-csokis egyvelegen. (Ugyanis ez a cél.)
  10. Ha szépen elkentük, és még van erőnk, meg egy kis ráadás csokink vagy mandulánk, ez után jöhet a díszítés. Én már dekorcukrot szórtam rá.

Ráhel és csokigyár blog >>>

Ezek is érdekelhetnek