A kuglóf pontos eredete nem ismert, de az bizonyos, hogy már a XVII. században is kedvelt édesség volt. Az "eredeti" kuglóftészta élesztővel készül, de ma már a sütőporos, szódabikarbónás receptek is elterjedtek. Sokféleképpen ízesíthető: mazsola, kakaópor, csoki, aszalt gyümölcsök, marcipán, alkohol – ezek mind-mind mehetnek a kevert vagy kelt tésztába. No és persze túró is kerülhet bele, ahogy a lenti receptbe is.
Készítsd el akár ma este, hiszen tényleg pillanatok alatt megvan, és az egész családot lenyűgözöd vele, abban biztosak vagyunk!
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 25 dkg puha vaj
- 25 dkg liszt
- 16 dkg kristálycukor
- 2 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- porcukor a tetejére
Elkészítése:
- Egy tálba öntjük a túrót, hozzáadjuk a megolvasztott vajat, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a két egész tojást, a csipet sót, jól összekeverjük.
- A lisztben elvegyítjük a sütőport, majd ezt is hozzákeverjük a túrós alaphoz.
- Egy közepes méretű kuglófformát alaposan kikenünk vajjal. Beleöntjük a túrós masszát. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 50 perc alatt megsütjük.
- Ha kész, kis pihentetés után kiborítjuk a formából, rácson kihűtjük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.
(Borítókép: Vidék íze magazin)
Ajánljuk még:
A 11 LEGJOBB KUGLÓF RECEPT A KELT TÉSZTÁSTÓL A GLUTÉNMENTESIG>>>