Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Friss ízek márciusban

A pár napja még igencsak jellemző zimankót és borongós időt remélhetően jó időre magunk mögött tudhatjuk, az évszak változása pedig nem csupán derűsebb hangulattal, de mind hívogatóbb piaci friss árubőséggel is kecsegtet.

Az első friss hazai zöldek mind nagyobb számban jelennek meg a standokon (szerencsés, kerttel rendelkező előrelátóknál már saját termés formájában is). Elsőként talán a friss újhagyma és piros retek kötegei hívták fel magukra a figyelmet, de már jókora hegyekben tündököl a zsenge spenótlevelek tömege is. Bár ez utóbbinál időnként még kísértenek a napközis és menzai konyhák jellegzetes kék csíkkal szegélyezett mély tányérba mert, szürkés színű, liszttől és túlméretezett mennyiségű fokhagymától szinte ehetetlenné degradált spenótfőzelék emlékei – de egyre halványabban.

Hosszú időbe telt, míg a spenótot sikerült behoznom a saját háztartásomba, méghozzá úgy, hogy a belőle készült ételekről senkinek sem jutnak eszébe a régi, rossz beidegződések, bármi is készüljön belőle.

Ezúttal egy finom, zamatos, gazdag krémleves, melyet a friss tavaszi zöldeken kívül kétféle gombával tettem izgalmasabbá. A gyakran használt csiperke mellett szárított shiitake gombát is használtam, mely nem csupán illatos, fűszeres, de rendkívül különleges zamatokkal is hozzájárul a komplex ízélményhez. 

A kínai konyha illatos gombaként, míg a japán fagombaként tartja számon a shiitakét – utalva egyrészt a valóban fantasztikus illatára, melyben szinte egy mesebeli erdő sokféle hívogató illata koncentrálódik, másrészt a lelőhelyére, nevezetesen az elhalt fák törzsére. Friss példányokhoz hazai piacokon csak nagy szerencsével lehet jutni, de szárított formában szinte minden ázsiai fűszerüzletben megtalálható. A shiitakét egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt is számos konyhában szívesen használják. Nem utolsó sorban koleszterinszint- és vércukorszint-csökkentő, továbbá immunerősítő, daganat-megelőző, sőt bőrfeszesítő hatása és a szexuális életre gyakorolt kedvező tulajdonságai miatt. Bármi is legyen használatának oka, aki már kóstolta, tudja, milyen csodás ételek készíthetők belőle!

Frissítő, tavaszi spenótkrémleves

Hozzávalók:
30 dkg friss zsenge spenótlevél
1 szál szárzeller
1 nagyobbacska újhagyma a zöld részével együtt (vagy 2-3 kisebb)
3 közepes szárított shiitake gomba
15 dkg friss, fehér csiperke
1 kisebb lisztes burgonya (pl. Ella, kb. 15 dkg)
1 evőkanál olívaolaj
1/2  dl tej (ugyanennyi tejszínnel is helyettesíthető)
7,5 dl zöldségalaplé (vagy jó minőségű kockából főzött leves)
1 nagy csokor friss petrezselyemzöld apróra vágva
rozmaring, frissen őrölt bors, kakukkfű – ízlés szerint

Elkészítés: A shitake gombákat beáztatom, amíg kicsit megpuhulnak, előkészítem a többi alapanyagot. A spenótleveleket alaposan, folyóvíz alatt többször átmosom, hogy minden por és homokszemcsét eltávolítsak, szűrőben lecsepegtetem. A burgonyát meghámozom, apró kockákra vágom. A zellerszár külső, fás részeit zöldséghámozóval eltávolítom, majd a halványzöld szárat apróra darabolom. Az újhagymát megtisztítom, nagyon apró kockákra vágom. A csiperkéket folyóvíz alatt egy kefe segítségével megtisztítom, kockákra vagdosom. Az idő közben kissé megpuhult shiitake gombát a csiperkéhez hasonló méretűre darabolom.

Olívaolajon üvegesre pirítom az újhagyma fehér részét, rádobom az apróra kockázott burgonyát, a kétféle gombát és a zellert. Épp csak annyi ideig párolom, hogy minden összetevő kezdjen levet engedni, ekkor felöntöm a zöldséglevessel, hozzáadom a szárított kakukkfüvet és rozmaringot. Fedő alatt puhára főzöm, a végén öntöm hozzá a tejet (összesen kb. 15 perc alatt elkészül). Míg a leves fődögél, a spenótleveleket egy nagy konyhakéssel nagyobb darabokra szelem. Mikor már minden megpuhult, hozzáadom a hagyma zöldjét, a petrezselyemzöldet és a spenótot. Annyi ideig hagyom a tűzhelyen, míg a spenótlevelek összeesnek. Ez kb. 2 perc. A legvégén frissen őrlöm bele a borsot. Botmixerrel pürésítem.

A shiitake gomba gazdag, mély ízei és a zsenge zöldek üdítő frissessége kiteljesednek a rafinált és selymes krémlevesben, igazi tavaszt idézve a leveses csészékbe. Fontos, hogy a zöld levelű zöldféléket a végén adjuk a leveshez, így lesz igazán zamatos!

Ha pedig már a frissesség ott gőzölög az asztalon, egy könnyű, ropogós sós falatkával is kiegészíthető a tavaszt köszöntő előétel, mely önálló ropogtatni valóként is remekül működik, akár borkocsolyaként is.

Ha a sós mogyoró és sós mandula rágcsálása közben magától értetődőnek érezzük az olajos mag és a só ízének együttesét, miért ne lehetne pirított dióval is sós apróságokat készíteni? A készen kapható zahtar fűszerkeveréket, mely többnyire szezámmagból, kakukkfűből és sumacból áll, nagyon szívesen használom péksüteményekhez, lepényekhez. Ezt a fűszert egészítettem ki apróra vágott, pirított dióval és kevés tengeri sóval az alábbi egyszerű receptben:

Pirított diós, ropogós háromszögek

Hozzávalók 1 gáztepsinyi adaghoz:
1/2 csomag jó minőségű leveles tészta
1 kis maréknyi apróra vágott dióbél
1 evőkanálnyi zahtar fűszerkeverék
1 evőkanálnyi tejföl
kevés őrölt bors, jókora csipetnyi tengeri só

Elkészítés: A diót apróra vagdosom, zsiradék nélkül néhány perc alatt serpenyőben megpirítom. Kis tálban összekeverem a zahtarral, sóval, borssal. A tejfölt kis tálban felkeverem, hogy könnyedén kenhető legyen.

A felengedett leveles tésztát lisztezett felületen nagyon vékony, kb. 2 mm-es 24 X 24 cm-es négyzetlappá nyújtom. Széleit egyenesre vágom. 8 cm-es négyzetekre szeletelem, majd minden négyzetlapot átlósan félbevágok, hogy egyforma háromszögeket kapjak. A kész lapokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. Kenőecsettel mindegyiket vékonyan megkenem tejföllel, ügyelve, hogy csak a tetejükre kerüljön belőle, majd mindegyiket megszórom a pirított dió és zahtar keverékével.

190 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 8-10 perc alatt világos pirosra sütöm.

A fűszeres dióval meghintett vékony tészta gyorsan ropogósra sül, miközben kissé megemelkedik. Langyosan a legfinomabb, de ha marad belőle, napokig remek, sütőben újra melegíthető, visszanyeri eredeti frissességét! Nagyon gyorsan elkészül, mégis látványos és nagyon finom.

Húsvéti sós apróságként sem vall szégyent vele a készítője, sőt!
   
     

Ezek is érdekelhetnek