Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Februári gasztroprogramok

Az év második hónapjának gasztronómiai kínálatát a disznótorok és a hozzájuk kapcsolódó ételek határozzák meg. Lesz mangalicafesztivál, különféle disznótorok, kolbász-, hurka- és szalonnafesztivál, sőt a kocsonya idén is több rendezvény főszereplője. Akik meg egy kis édességre vágynak, azokat a fánkfesztiválok készítői várják sok szeretettel.

2012. február 03-05. Budapesti Mangalicafesztivál, Budapest
Idén új helyszínen mutatkozik be a magyar mangalicatenyésztés színe java. A több mint 30 tenyésztő között megjelennek a néhány kocás családi őstermelők, akik egyébként a többséget képviselik, de kiállít a Pick Szeged is. Saját standon bemutatkozik a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete, ahol minden szakmai és kíváncsi érdeklődőt szeretettel várnak. Kiállít a két legnagyobb biogazdaság, a Tarnamenti és a Virágoskút. Vendégül látják a magyar tej és tejtermék előállító gazdaságokat is. Szeretettel várják és fogadják azokat a családi gazdaságokat amelyek nehezebben tudják megmutatni magukat az érdeklődő vásárlóknak. A Mangalica Fesztiválon a Magyar Tej Úton kapnak lehetőséget a bemutatkozásra ezek a kisgazdaságok.
www.mangalicafesztival.hu


2012. február 04. Hagyományos hajdúsági disznótor, Hajdúböszörmény
A rendezvény a hajdúsági disznótor népi hagyományait és kulináris különlegességeit mutatja be, hagyományőrző programokkal, népművészeti bemutatókkal, disznótoros és kemencés ételek kóstolójával. A rendezők díjazzák a legízletesebb házi pálinkát, a hamisítatlan böszörményi cukros-májas hurkát, a hosszú kolbászokat és a hiányozhatatlan toros káposztát is.
www.hajduboszormenyi-tajhazak.eu


2012. február 09-12. Pécsi téli ízek fesztiválja, Pécs
A Szegeden már évek óta sikerrel futó fesztiváljának koncepcióját 2012-ben Pécs városának lakóival is megismerteti a Tisza Expo rendezvényszervező csapata. A magyar vidék téli ízei minden fesztivál-kedvelőben nosztalgikus gondolatokat ébresztenek. Programjuk különleges gasztronómiai élményt kínál a pécsieknek: füstölt húsárukat, sajtokat, hagyományos kistermelői élelmiszereket, jóféle pálinkákat és remek borokat vonultatnak fel a Téli Ízek Fesztiválján.
www.tiszaexpo.hu


2012. február 11. Szalonna és hurkafesztivál, Tard
A tardi fesztiválon összemérhetik erejüket a hurkatöltők, a savanyúságkészítők, a forralt bort és a házi szalonnát készítők. Továbbá világrekordot is szeretnénk állítani: készítünk egy 18-22 méteres házi füstölt kolbászt ami a világ legnagyobb (egyben, törés nélkül) készült házi füstölt kolbásza.
www.tard.hu


2012. február 11. Kevi böllértalálkozó, Túrkeve
A fesztiválon lesz malacsütés, pálinkakóstolás, zene, tánc, egyszóval igazi régi disznótoros hangulat. A szervezők egy központi rendezvénysátorban az eseményhez kapcsolódó kulturális, zenei programokkal várják az érdeklődőket, majd az este eljövetelével ugyanitt a megfáradt böllérek és csapataik és természetesen a kitartó vendégek közös vacsorán, disznótoron vehetnek részt, ahol asztalra kerülnek a hagyományos disznótoros ételek, s nem fognak hiányozni a háziasszonyok által elkészített sütemények sem.
www.bollertalalkozo.hu


2012.február 11. Révfülöpi rianás, Révfülöp
Immár a 6. alkalommal rendezik meg a hagyományos Révfülöpi Rianás ünnepségét, amely a farsang és egyben télbúcsúztató. A februári még zimankós farsangi időszaknak elmaradhatatlan gasztronómiai fogásai a forralt bor és a farsangi fánk.
Így Révfülöpön a Tóparti Galériánál újra lesz Forralt bor főzőverseny és Farsangi süteménysütő verseny. A gasztronómia programok és versenyek mellett kézműves foglalkozások, gyerekprogramok, tréfás népi játékok várják az érdeklődőket. Továbbá lehetséges, hogy Révfülöpnél is hallhatjuk a Balaton téli hangját, rianását. A befagyott Balaton jégtorlódásai és a rianásának látványa is egyedülálló!
www.revfulop.hu


2012. február 11. Hájas tészta- és fánksütő verseny, Csömör
A hájas tésztakészítés és fánksütés fortélyait felkért asszonyok, csoportok mutatják be. A süteményekből kiállítás látható, és kóstolójegyre megízlelhető. A színpadon népzenészek, néptáncosok, népdalénekesek mulattatják a közönséget. A versenyen neves zsűri közreműködésével hoznak eredményt. A rendezvény nagyon sok a látogatót vonz.
www.psmhcsomor.hu


2012. február 12. Kocsonya szépségverseny, Badacsonytördemic
A csinosan díszített kocsonyatálakat több kategóriában készíthetik el a profi szakácsok vagy az ügyes kezű amatőr háziasszonyok. Így a bírák hagyományos, vegetáriánus, zöldséges, gyümölcsös és halas kocsonyák felsorakozását várják. A zsűrizés után a szebbnél szebb kocsonyaságokat kóstoló tányér megváltása ellenében végig is lehet kóstolni. A kóstoló tányérok megvásárlásával a vendégek a Badacsonytördemic Községért Alapítvány céljait támogatják. A gasztronómiai programot gyerekprogramok, népi játékok, farsangi játszóház, kulturális műsor, zenés és táncos programok kísérik.
www.badacsony.com


2012. február 16-19. Toros és pálinkafesztivál, Székesfehérvár
A rendezvény fontos küldetése, hogy a magyar vidék hagyományos disznótorainak hangulat- és ízvilágát közel hozza a városlakókhoz, akiknek ezek az élmények talán újdonságként hatnak, talán éppen rég elfeledett emlékeket idéznek fel. A fesztiválra látogatók tobzódhatnak a kulináris élvezetekben: toros ételeket ehetnek, füstölt húsárukat, hagyományos vidéki élelmiszereket, jó borokat és pálinkákat kóstolhatnak és vásárolhatnak.
www.tiszaexpo.hu


2012. február 18-19. Országos Fánkfesztivál, Nagykanizsa
Az első nap maszkás felvonulással kezdődik majd, amelyet ünnepélyes megnyitó követ, ezután színes kulturális programokat tekinthetnek meg a rendezvényre ellátogatók. A második napon a fánkcsapatok versenyére, zsűrizésére és ismételten a Guinness rekord kísérletre kerül majd sor. 2010-ben a rendezvényen 47 különféle fánkkal sikerült felállítani az egyszerre, egy helyen a legtöbb fajta bemutatott fánkkülönlegesség magyar rekordját.
www.nagykanizsa.hu


2012. február 24-26. Miskolci tél, Kocsonyafesztivál, Miskolc
A rendezvény külsőségeiben egyedülálló módon jeleníti meg a nyolc évszázados Miskolc történelmi hagyományait, legendáit és legendás személyiségeit, a historikus hűséget összeegyeztetve napjaink kulturális választékával. Mindezek mellé pedig olyan különleges gasztronómiái kínálat társul, amellyel a látogatók csak a miskolci téli fesztiválon találkozhatnak.
Napjaink kulturális kínálatának két zenei színpad biztosít teret, amelyeken nagyszabású könnyűzenei koncertek hangolják késő estig jókedvre a közönséget.
A téli szabadtéri fesztivál gasztronómiai kínálatában továbbra is hű marad a kocsonyában pislogó béka legendájához: az ínyencek tucatnyi kocsonyakülönlegesség között válogathatnak. A vendégek a sült, főtt, kemencés ételek széles választékát is megtalálják itt, megkóstolhatják a miskolci lacipecsenyét, a tájegységek italkülönlegességeit és a hungarikumokat.
www.kocsonyafesztival.hu


2012. február 24-26. Fonyódi kolbászfesztivál, Fonyód
Az idei év számos gasztronómiai versenyszámot tartogat így a III. Fonyódi Városi Disznótor és Kolbásztöltő versenyen lesz házikolbász verseny, házi pálinka verseny, házi szalámi verseny és kolbásztöltő verseny. A fonyódi Kolbászfesztivál szórakoztató programjai és a fellépőnek sora is bővülni fog. Koncertek, népzenei és néptánc bemutatók, vidám színpadi programok és utcabál várja a kolbászok és a pálinka rajongóit.
www.kolbaszfesztival.info


2012. február 25. Cinkefőző verseny, Szatmárcseke
A Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója rendezvénysorozatot 1999 óta rendezik meg minden évben február utolsó hétvégéjén Szatmárcsekén. A gasztronómiai esemény az Észak-alföldi régió egyik kiemelt programja. A fesztivál központi étele a krumpliból és lisztből készült, olajban kisütött, hagyományosan túróval ízesített étel, de ezenkívül más népi ételt is megkóstolhatnak a településre látogatók.
www.szatmarcseke.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss