Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 dolog, amitől meg kell szabadulnod, ha rendet szeretnél a lakásban

default user icon
MME
Úgy érzed, zsúfolt az otthonod és képtelen vagy rendet tenni? A tavaszi nagytakarítás jó alkalom arra, hogy megszabadulj jó néhány felesleges tárgytól, amelyek túl sok helyet foglalnak el.

A régi tárgyak nemcsak fizikailag foglalnak el sok értékes helyet, hanem érzelmileg is gúzsba kötnek. Ne gondolkodj tovább, ideje, hogy megszabadulj tőlük!

Ajándékba kapott felesleges tárgyak

Engedd el azokat a dolgokat, amelyekhez azért ragaszkodsz, mert ajándékba kaptad. Vedd észre, hogy az ajándék már betöltötte a célját: szimbolizálta annak a személynek a szeretetét, akitől kaptad. Köszönetet mondtál, érezted a szeretetet, a kedvességet – de most már elengedheted az egyébként teljesen felesleges porfogókat.

Könyvek

Igazából nincs jó okod, hogy megtartsd az egyetemi tankönyveidet vagy azokat a romantikus regényeket, amelyeket az elmúlt években kiolvastál. A könyvek nem porgyűjtésre valók: ha elolvastad, add át valakinek!

Gyermekeid munkái

Tudjuk, igen, már maga az ötlet is rémes, hogy megszabadulj a gyerekek rajzaitól, apró csecsebecséitől, amit maguk készítettek! Olyan érzés, mintha kidobnád a saját gyerekedet… De hidd el, semmi baj nem történik, ha kidobsz olyan rajzokat, amelyeken már nem is látszik a ceruza… Tegyél félre egy dobozt és a legbecsesebb tárgyakat tedd bele, a többiről pedig készíts fotót és mentsd le a képet. Az emlékek örökké tartanak, de a tárgyaknak nem kell veled lenni örökké.

Bögrék

Nagyon könnyű iszonyú mennyiségű bögrét felhalmozni, amelyekből aztán soha nem iszik senki. Ne feledd: a bögrék általában nagyon személytelen ajándékok, így ne fájjon a szíved, ha megválsz egy-két darabtól.

Emléktárgyak

Mozibelépő, álarc az általános iskolából… Egyszer fontos emlékek voltak, de valójában ezeket senki sem nézegeti és nosztalgiáik. Csakúgy, mint a gyerekek rajzainál, a te emlékeidből is bőven elég egy doboznyi.

Törölközők és ágyneműk

Igazi ágyneműhalmozó vagy? Rossz hírünk van: semmi szükség, hogy több garnitúra álljon a szekrényben. Természetesen tartalékra mindig szükség van, de személyenként 4 garnitúránál nem kell több.

Smink és parfüm

Nehéz ügy, de a sok felbontott, majd alig használt krémet, sminkcuccot és parfümöt is ideje kidobni. Először is: a szavatosságuk gyorsan lejár, így semmi értelme évekig raktározni őket. Másodszor: ha egyszer már nem tetszett egy illat, egy szín, miből gondolod, hogy évekkel később pont arra lesz szükséged?

Gyógyszerek

Ugyanaz a helyzet, mint a sminkcuccokkal: lejár a szavatosságuk. Ráadásul sokan olyan gyógyszereket is megtartanak, amiket orvos írt fel. Ám ezeket legközelebb nem szabad önhatalmúlag felhasználni, ezért teljesen felesleges megtartani őket.

Ételtároló dobozok

Valószínűleg nálad is lapul a szekrényben több tucat. Van, amelyiknek nincs meg a teteje, a másiknak meg éppen az alja hiányzik… Kopott, rossz illatú is biztosan van a készletben. Hogy miért? Dobd ki, és kész!

Kulacsok

Búcsúzz el a régi, vagy soha nem használt daraboktól, és tartsd meg azokat, amelyeket ténylegesen használsz.

Konyhai eszközök

Nincs szükség négy dugóhúzóra, három citromreszelőre és két különböző diótörőre. Gondold át, mit használsz, mire van szükséged, a többit pedig ajándékozd el.

Újrafelhasználható táskák

Kell néhány a házban, pár darab az autóban és jól jön egy-kettő a táskádban is. A többi viszont csak a helyet foglalja.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss