Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 szuper konyhai eszköz, amivel az edények fedelét helyettesítheted

default user icon
MME
Ne aggódj, nem vagy egyedül: mindannyian voltunk már hasonló helyzetben. A fedők ugyanis – hiába van meg a helye az összesnek – néha elkeverednek. Ilyenkor jó, ha kreatív vagy, és felhasználod azt, ami a kezed ügyébe kerül.

Elméletileg minden edényhez tartozik fedő – na jó, néhány serpenyőhöz nem. És persze kaphatóak már univerzális fedők, amelyek minden lábasra, fazékra és serpenyőre jók. Ám ennek ellenére előfordulhat, hogy ott állsz tanácstalanul, fedő nélkül. A jó hírünk: ilyenkor is van megoldás! Mutatjuk, mire gondoltunk!

Serpenyő

Egy, az edénnyel nagyjából azonos méretű serpenyő tökéletesen funkcionál fedőként. Nem fog szorosan illeszkedni, tehát mondjuk rizs párolásához nem tökéletes, de a feladatát remekül ellátja.

Tepsi

Egy tepsi biztosan van a közelben: csak tedd az edény tetejére! „Kicsit” nagyobb ugyan, mint egy fedő, de beválik!

Pizzaserpenyő

Kerek, tehát még a formája is tökéletes! Egy dologra viszont figyelj: mindig edényfogó kesztyűben fogd meg, amikor fedőként használod, hiszen annyira felforrósodhat, hogy megégetheti a kezed.

Alufólia

A dupla (vagy akár még több rétegű) fólia nagyon jó fedő: jobban illeszkedik, mint egy serpenyő, miközben megtartja a hőt. Igaz, kicsit nehezebb kezelni, mint mondjuk egy tepsit: mindig edényfogó kesztyűben távolítsd el, mert a felcsapódó gőz megégetheti a kezedet!

Pergamenpapír

Tökéletes, különösen, ha méretre vágod. Alapvetően akkor is hasznos, ha megvan a fedő: egyszerűen tedd a papírt a fedő alá, így minimálisra csökkented az esélyét annak, hogy a nedvesség kiszökjön az edényből sütés, főzés közben.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek