Elméletileg minden edényhez tartozik fedő – na jó, néhány serpenyőhöz nem. És persze kaphatóak már univerzális fedők, amelyek minden lábasra, fazékra és serpenyőre jók. Ám ennek ellenére előfordulhat, hogy ott állsz tanácstalanul, fedő nélkül. A jó hírünk: ilyenkor is van megoldás! Mutatjuk, mire gondoltunk!
Serpenyő
Egy, az edénnyel nagyjából azonos méretű serpenyő tökéletesen funkcionál fedőként. Nem fog szorosan illeszkedni, tehát mondjuk rizs párolásához nem tökéletes, de a feladatát remekül ellátja.
Tepsi
Egy tepsi biztosan van a közelben: csak tedd az edény tetejére! „Kicsit” nagyobb ugyan, mint egy fedő, de beválik!
Pizzaserpenyő
Kerek, tehát még a formája is tökéletes! Egy dologra viszont figyelj: mindig edényfogó kesztyűben fogd meg, amikor fedőként használod, hiszen annyira felforrósodhat, hogy megégetheti a kezed.
Alufólia
A dupla (vagy akár még több rétegű) fólia nagyon jó fedő: jobban illeszkedik, mint egy serpenyő, miközben megtartja a hőt. Igaz, kicsit nehezebb kezelni, mint mondjuk egy tepsit: mindig edényfogó kesztyűben távolítsd el, mert a felcsapódó gőz megégetheti a kezedet!
Pergamenpapír
Tökéletes, különösen, ha méretre vágod. Alapvetően akkor is hasznos, ha megvan a fedő: egyszerűen tedd a papírt a fedő alá, így minimálisra csökkented az esélyét annak, hogy a nedvesség kiszökjön az edényből sütés, főzés közben.
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
- 11 TUTI KONYHAI PRAKTIKA, AMIVEL RENGETEG PÉNZT ÉS ENERGIÁT SPÓROLHATSZ>>>
- 4 HASZNOS KONYHAI PRAKTIKA, HOGY SÜTÉS KÖZBEN NE FRÖCSÖGJÖN A FORRÓ OLAJ>>>
- 5 SZUPER KEKSZKISZÚRÓ MEGLEPŐ DOLGOKBÓL>>>