A tojásokat szétválasztjuk. A tojások fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, amíg habosodni kezd, majd apránként hozzáadjuk az 5 kanál cukrot, és kemény habbá verjük.
A tojások sárgájához hozzáadjuk a 3 kanál vizet, a barna cukrot, a vaníliás cukrot és az olvasztott vajat, fehéredésig felverjük, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, az enyhén pirított darált diót, és összekeverjük. Majd veszünk ki a habból és belekeverjük a piskóta alapba, hogy fellazítsuk. Végezetül belekeverjük az egész tojásfehérje habot laza, körkörös mozdulatokkal és kész is a diós piskóta tészta.
A 22 cm tortaformát kikenünk olajjal, az alját kibéleljük sütőpapírral. Belesimítjuk a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20-25 percre. Rácson kihűtjük.
Amíg hűl a tortánk elkészítjük a krémet: a gesztenyét rummal ízesítjük, villával összetörjük. A tejszínbe beletesszük a pudingport és együtt felverjük, végezetül összekeverjük a gesztenye masszával.
A kihűlt tortát három lapra vágjuk. Az első lapot megkenjük sárgabarack dzsemmel, rákenjük a krém felét, majd a következő lapra ismét dzsem, majd krém. A harmadik lappal befedjük és csoki mázzal bevonjuk.
A vajat, a csokit, az olajat vízgőz felett megolvasztjuk és amíg meleg, bevonjuk vele a tortánkat. Dióval és gesztenyekémmel díszítjük. 2 órára hűtőbe tesszük vagy hideg helyen pihentetjük, hogy a csoki megdermedjen és az ízek összeérjenek.