Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Céklakrémleves zöld pestóval

45 perc
bonyolult
átlagos

Elkészítés

  1. A megtisztított édesköményt, valamint a meghámozott céklát feldaraboljuk, és mindkettőnek a zöldjét félretesszük a pestóhoz. A hagymát és a sárgarépát apróra kockázzuk. Egy zománcos öntöttvas vagy egy vastag aljú fazékban közepes hőfokon felforrósítjuk az olívaolajat. Beletesszük az édesköményt, a hagymát, valamint a répát, és 3-4 percig pároljuk. Hozzáadjuk a céklát, és további 4 percig pároljuk, vagy amíg hagyma barnulni kezd. Ezután az alaplével felöntve felforraljuk, és a zöldségeket lassúbb tűzön puhára főzzük kb. 20 perc alatt.
  2. A levest rúdmixerrel krémes állagúra pürésítjük a félrehúzott edényben, majd közepes tűzön felmelegítjük. Végül a tejföllel gazdagítjuk, és a citromlével, továbbá sóval, borssal ízesítjük. 
  3. A pestóhoz a céklaleveleket késes aprítógépben pépesítjük kb. 1 ek édesköményzölddel, a pisztáciával, a petrezselyemmel és a citromlével. Apránként beledolgozzuk az olívaolajat, majd a sóval és a borssal fűszerezzük.
  4. A levest adagonként mélytányérba vagy tálkákba merjük, és egy kevés pestóval díszítjük. A maradék pestót külön kínáljuk hozzá. Melegen fogyasztjuk.

Megjegyzés

Recept és fotó: Le Creuset - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss