hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bolognai ragus-spenótos házi lasagne

75 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A házi tésztához:
  • 4 db tojás
  • 42 dkg finom liszt
  • A bolognai raguhoz:
  • 50 dkg darált hús
  • 40 dkg sárgarépa
  • 2 vastag ág szárzeller
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • őrölt bors
  • 1 db zöldpaprika
  • 4 dl hámozott, kockázott paradicsom
  • 4 dl passzírozott paradicsom
  • oregánó
  • bazsalikom
  • kevés cukor
  • őrölt babér
  • A spenótos töltelékhez:
  • 40 dkg leveles spenót
  • 30 dkg tejszínes krémsajt (tömlős)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • Valamint:
  • 4 dkg reszelt parmezán sajt a tetejére

Elkészítés

Elkészítés: Először a bolognai ragut készítem el: a hagymákat felaprítom, és olajon megdinsztelem, ezután hozzáadom a darált húst, kevergetve pirítom, amikor kifehéredett, akkor adom hozzá a karikákra vágott szárzellert, sárgarépát, zöldpaprikát. Pár percig tovább kevergetem, majd mehet bele a kétféle paradicsom, fűszerezem ízlés szerint bazsalikommal, oregánóval, őrölt borssal, sóval, pici cukorral, őrölt babérral. Lefedem, és lassú tűznél, néha megkevergetve fél órán át párolom.

A házi lasagne tésztát 4 tojásból elég készíteni 4 adaghoz. A tészta hozzávalóit gyorsan kidolgozom kézzel, asztalon kisodrom egy vastagabb hengerré, majd 5-6 felé vágom. A tésztagépen átengedem 1-5 fokozatig mindegyik csíkot, majd nagyobb darabokra vágom, és bő olajos, sós vízben 1-2 percet forralom. Ezután leöntöm róla a víz nagyobb részét, hogy ne ázzon a tészta, de nem hagyom szárazon sem, mert gumis lesz.

Egy nagyobb tepsit kiolajozok, erre kerülnek az alsó tésztalapok. Erre kanalazom a bolognai ragu 2/3 részét. Erre újabb lapok jönnek, amire a spenótleveleket terítem (én fagyasztottal dolgoztam, azt előtte kiengedtem), borsozom, 4 gerezd fokhagymát reszelek rá, majd a tömlős sajtkrémet is rányomom darabokban. Ezt befedem a maradék tésztával, amire a maradék bolognai ragu kerül. A tetejét meghintem reszelt parmezán sajttal.

Előmelegített 180 C fokos sütőben fél órát sütöm, amíg szépen megpirul a sajt a tetején.

Tálalás előtt egy kicsit hűlni hagyom, mert csak akkor szeletelhető szépen.

Megjegyzés

A spenótos tölteléket máshogy is elkészíthetjük, pl. úgy, mint a spenótfőzeléket, vagy csak megdinszteljük és a sajtot rányomjuk.

A sóval óvatosan bánjunk, mert a sajtok is és a ragu is meg a tészta főzővize is sós.

Szaftos és finom így készítve, de mégsem tocsog a besamelmártásban.
- ekesandi

Ezek is érdekelhetnek