Bajor sörperec

MME MME
210 perc
egyszerű
megfizethető
10 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a lúgos főzetet. A nagyobb forralóedénybe öntjük a vizet, és forralni kezdjük, ha felforrt, hozzáadjuk a szódabikarbónát (álljunk hátrébb, ilyenkor a szódabikarbónától felhabzik a keverék). Ügyeljünk arra, hogy a gőzt ne szippantsuk be, és figyeljünk arra is, hogy a kezünket és a szemünket se érje a főzet, és gyerekek se tartózkodjanak a közelben. Pár perc után vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni a további felhasználásig.
  2. A lisztet, a sót, a cukrot a dagasztógép keverőtáljába öntjük, végül hozzáadjuk a hideg vízben feloldott élesztős keveréket is. Majd alacsony fokozaton nagyjából 8 percig dagasztani kezdjük. Ha a tészta szépen összeállt, hozzáadjuk a zsírt is, ezzel további 5-6 percig dagasztjuk, de már gyorsabb fokozaton.
  3. Az elkészült tésztát 15 percig letakarva pihentetjük, ezután a kész tésztát 10 egyenlő részre osztjuk (nagyjából 10 dkg), és gombócokat formázunk belőle, majd ismét letakarva 5 percig pihentetjük. Ezután a gombócokból kézzel kissé hasas hurkákat gyúrunk, majd pereceket hajtunk belőle, ezután tálcára vagy tepsire helyezzük, és 1½-2 órára a hűtőbe tesszük.
  4. A sütőt előmelegítjük alsó-felső sütésen 250 fokra. A hideg kelesztés után a pereceket gumikesztyűben egyesével belemártjuk a kihűlt lúgos keverékbe, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Ezután a hasas részt megszórjuk nagy szemű sóval, majd a perecet ugyanezen részén, hosszában egy kés segítségével bemetsszük. Ezután a sütőbe tesszük, és nagyjából 12 perc alatt szép barnára sütjük.
  5. Az elkészült pereceket hagyjuk kicsit hűlni, és már csak egy jó sör kell hozzá, és indulhat a szurkolás! Hogy milyen sört igyunk mellé? Lehet ez egy jó Weizenbier vagy Kölsch vagy Zwickel, de egy jó német lagerrel sem lövünk mellé.

Nézd meg videón is, hogyan készül a bajor sörperec:

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss