A karfiolt megmossuk, és kés segítségével nagyobb rózsákra bontjuk.
Egy nagyobb lábasba vízben vagy tejbe feltesszük főni a karfiolrózsákat, beletesszük a fokhagymagerezdeket, alaposan megsózzuk, és fűszerezzük kakukkfűvel. Forrástól számítva nagyjából 8 percig főzzük (félkeményre). Az elkészült karfiolrózsát hideg vízzel leöblítjük, lehűtjük, alaposan lecsepegtetjük, szárazra töröljük.
Jöhet a panírozás: a tojásokat sózzuk, enyhén borsozzuk, és egy villával felverjük. A karfioldarabokat először lisztbe forgatjuk, a felesleget leütögetjük a tányér szélén, majd a tojásba mártjuk, végül zsemlemorzsába forgatjuk.
Egy magasabb falú edénybe vagy serpenyőbe annyi olajat öntünk, amennyi a legnagyobb karfiolrózsát is ellepi. Az olajat nagyjából 170 fokig hevítjük, majd a karfiolokat több adagban a forró olajba tesszük, és aranybarnára sütjük. Sütés közben időnként forgatjuk a darabokat.
Az elkészült rózsákat sütőrácsra rakjuk vagy papírtörlőre helyezzük, hogy a felesleges zsiradék lecsepegjen.
Nézd meg videón is, hogyan készül a rakott karfiol:
A rántott karfiol kiváló körete a petrezselymes rizs, vagy akár rizibizivel is fogyaszthatjuk. Mindenképpen készítsünk valamilyen mártogatóst hozzá, klasszikus párosítás a tartármártás, de készíthetünk hozzá sajtmártást is vagy házi majonézt. - MME
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!