Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Rizottó alaprecept (bianco)

Hozzávalók

  • 9 ek vaj
  • 3 ek olíva olaj
  • 3 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 db zellergumó (nagyobb)
  • 60 dkg rizottórizs
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 9 dl zöldség alaplé
  • 6 ek reszelt parmezán

Elkészítés

    1. A vaj felét és az olívaolajat felhevítjük, a felaprított hagymát, a fokhagymát és a lereszelt zellert megdinszteljük. Beleszórjuk a jó minőségű rizottórizst, 1-2 percig keverjük. Akkor jó, ha már pattog, és kissé elsápadnak a szemek.
    2. Beleöntjük a bort (mire felszívja a rizs az ízeket, az illattal kirepül az alkohol is), hozzáadunk egy kis merőkanálnyi, forró zöldség alaplét, és addig kevergetjük, amíg beissza a rizs. Jöhet a következő kanál alaplé, majd tovább, kanalanként a többi, amíg megpuhulnak a szemek. Ez kissé időigényes, de ettől lesz igazán finom a rizottó!
    3. Végül hozzákeverjük a maradék vajat és a parmezánt is, így megkapjuk azt a rizottóalapot, amelyet aztán kedvünk szerint dúsíthatunk tovább.

    8 HIBA, AMI TÖNKREVÁGHATJA A RIZOTTÓDAT >>> 

    GYORS, KIADÓS, EGYSZERŰ - 11 ISTENI RIZOTTÓ RECEPT >>> 

    Még több rizottó >>> 

A rizottó állagát illetően nincsenek szigorú szabályok. Olaszország északi részén - Lombardiában és Piemontban - a rizottók viszonylag szárazak, ugyanakkor Velence környékén inkább a nagyon puha, folyékonyabb változata az elterjedtebb. Minél délebbre haladunk, a rizottók annál lazább szerkezetűek és puhábbak.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin