Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Szilvás gombóc - ahogy a nagyi készítette!

Hozzávalók

  • 80 dkg lisztesre fövő burgonya
  • kb. 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 ek vaj + 10 dkg
  • 1 db tojás
  • 14 db érett szilva
  • 14 db kockacukor
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 1 ek porcukor + a szóráshoz

Elkészítés

    1.  A burgonyát  héjában megfőzzük, még forrón meghámozzuk és burgonyanyomón áttörjük. A langyosra hűlt masszát a liszttel, az 1 ek vajjal, a tojással és 1 csipet sóval simára gyúrjuk. Ezután félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és 14 négyzetlapra vágjuk.
    2. A szilvát megmossuk, leszárítjuk és kimagozzuk. A magok helyére 1-1 db kockacukrot teszünk. 
    3. Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk. A szilvaszemeket a tésztalapok közepére helyezzük, és a sarkokat összecsippentjük. Lisztes kézzel gömbölyűre formázzuk a gombócokat, és a lobogó vízben főzzük kb. 15 percig. 
    4. Közben a maradék vajat felforrósítjuk. Beleöntjük a zsemlemorzsát, tetszés szerint 1 ek porcukorral édesítjük, és állandó keverés mellett világosbarnára pirítjuk. 
    5. A gombócokat kivesszük a főzővízből, lecsepegtetjük, és megforgatjuk a vajas morzsában.

      SZILVÁS GOMBÓC ÉS KRUMPLINUDLI - 1 ALAPRECEPTBŐL 2 SZUPER FOGÁS >>> 

      EZEKNEK NEM TUDSZ ELLENÁLLNI! 13 ISTENI GOMBÓC RECEPT >>>

      A GOMBÓCTÓL A LEPÉNYIG: 15 BOMBASZTIKUS SZILVÁS DESSZERT >>>


Szilva helyett sárgabarackkal is elkészíthető.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin