Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Létezik egy diéta, aminél még nem igazán találtak jobbat

default user icon
MME
Létezik egy diéta, aminek alkalmazása számtalan egészségügyi előnnyel jár. Ezt igazából egy különleges étrendnek is hívhatjuk, népszerűsége pedig is olyannyira töretlen, hogy a U.S. News & World Report 2024-es rangsorában hetedik alkalommal tudott az első helyen végezni.

A mediterrán diéta zsinórban hetedszer végzett a U.S. News & World Report 2024-es ranglistájának az első helyén. Az étrendről azt kell tudni, hogy elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, tenger gyümölcseit, olívaolajat, dióféléket és teljes kiőrlésű gabonaféléket tartalmaz, a kutatók és dietetikusok éveken át tartó vizsgálatai szerint pedig bizonyítottan fokozza az egészséget és a hosszú élettartam valószínűségét – írja az NBC News. Akik a mediterrán étrend mellett kötelezik el magukat, azok vörös húsokat csak alkalmanként esznek, tejtermékeket és a baromfit mértékkel fogyasztanak, az erősen feldolgozott vagy hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket pedig igyekeznek nagy ívben kerülni.

A szakemberek állítják, hogy a diéta hosszú távú alkalmazása azon túl, hogy növelheti a hosszabb és egészségesebb élet esélyét, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is csökkenti, miközben potenciálisan lassítja a kognitív leépülést. Ezt bizonyítja egy 2021-es kutatás is, ami szerint a mediterrán diétát követő nőknél 29 százalékkal csökkent a szívkoszorúér-betegség kialakulása, a sztrók kockázata pedig 13 százalékkal esett vissza. Az étrend a krónikus gyulladások leküzdésében is segítségünkre lehet, hiszen a gyümölcsök, a zöldségek és a hüvelyesek antioxidánsokat és más jótékony hatású vegyületeket tartalmaznak. A cukor helyett édesítésre használt méznek és fahéjnak hála nem csak a cukorbetegség kockázata csökken, hanem a rákos megbetegedések és a demencia lehetősége is redukálódik.

A diéta egyetlen hátránya, hogy alkalmazása közben nem olvadnak gyorsan a kilók, hiszen az olyan élelmiszerek, mint az olívaolaj vagy a diófélék magas zsír- és kalóriatartalmúak, ezért az étrendet a súlyvesztéshez rendszeres testmozgással kell ötvözni.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek