Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Jókai bableves

3.2/5

Hozzávalók

  • 40 dkg füstölt tarja
  • 30 dkg tarkabab
  • 2 db babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1/2 db zeller
  • 1/2 db karalábé
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 25 dkg füstölt kolbász
  • Csipetkéhez:
  • 20 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 ek zsír
  • 1 fej hagyma
  • 4 ek liszt
  • 2 mk pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • bors

Elkészítés

    1. A füstölt tarját egyben, fedő alatt odatesszük főni, annyi vízben, hogy jól ellepje. Nem sózzuk meg, mert a füstölt hús sós. Amikor már belemegy a villa, beletesszük az előző este beáztatott babot, a babérlevelet, a fokhagymát, a tisztított, darabolt sárgarépát, zellert, karalábét, petrezselymet és a karikára vágott kolbászt.
    2. Elkészítjük a csipetkét. A lisztet összegyúrjuk a tojással, sóval. Amikor a bab már majdnem puha (addig megfőnek a zöldségek és a kolbász is), belecsipkedjük a csipetkét és együtt főzzük tovább. 
    3. Amikor már minden puhára főtt a levesbe a zsíron félig megpirítjuk a kockára vágott hagymát, hozzászórunk 2 ek lisztet, együtt készre pirítjuk.
    4. A levest levesszük a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, felengedjük hideg vízzel és egy szűrőn át a leveshez öntjük. A másik 2 ek. lisztet elkeverjük a tejföllel, felhígítjuk a levessel, majd azt is a leveshez öntjük. Ekkor állítjuk be a leves sűrűségét, annyi vizet öntünk még hozzá, hogy jó állaga legyen, ne túl híg, de ne is túl sűrű. Ízesítjük még kevés őrölt borssal, ha kell sózzuk és jól összeforraljuk.
    5. A füstölt húst a leves után tormával, mustárral fogyaszthatjuk.

    BABLEVES PULYKAHÚSSAL >>> 

    13 IMÁDNIVALÓ BABLEVES, AMI EGÉSZ NAPRA ELTELÍT >>> 

    11 EGYSZERŰ ÉS HÁZIAS LEVES FILLÉRES ALAPANYAGOKBÓL >>> 

    MAJD A BUDAY MEGMONDJA! ISTENI FEJTETT BABLEVES >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin