Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Jókai bableves

3.2/5

Hozzávalók

  • 40 dkg füstölt tarja
  • 30 dkg tarkabab
  • 2 db babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1/2 db zeller
  • 1/2 db karalábé
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 25 dkg füstölt kolbász
  • A csipetkéhez:
  • 10 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 ek zsír
  • 1 fej hagyma
  • 2 ek liszt
  • 2 mk pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • bors

Elkészítés

    1. A füstölt tarját egyben, fedő alatt odatesszük főni, annyi vízben, hogy jól ellepje. Nem sózzuk meg, mert a füstölt hús sós. Amikor már belemegy a villa, beletesszük az előző este beáztatott babot, a babérlevelet, a tisztított, darabolt sárgarépát, zellert, karalábét, petrezselymet és a karikára vágott kolbászt.
    2. Elkészítjük a csipetkét. A lisztet összegyúrjuk a tojással, sóval. Amikor a bab már majdnem puha (addig megfőnek a zöldségek és a kolbász is), lisztezett tálcára csipegetjük a csipetkét, majd együtt főzzük tovább. 
    3. Amikor már minden puhára főtt a levesben, a húst kivesszük. A zsíron félig megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzászórjuk a lisztet, majd a zúzott fokhagymát, és együtt készre pirítjuk.
    4. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, felengedjük hideg vízzel és  a leveshez öntjük. A tejföl t felhígítjuk a levessel, majd azt is a leveshez öntjük. Ekkor állítjuk be a leves sűrűségét, annyi vizet öntünk még hozzá, hogy jó állaga legyen, ne túl híg, de ne is túl sűrű. Ha kell megsózzuk és jól összeforraljuk.
    5. A füstölt húst a leves után tormával, mustárral fogyaszthatjuk.

    BABLEVES PULYKAHÚSSAL >>> 

    13 IMÁDNIVALÓ BABLEVES, AMI EGÉSZ NAPRA ELTELÍT >>> 

    11 EGYSZERŰ ÉS HÁZIAS LEVES FILLÉRES ALAPANYAGOKBÓL >>> 

    MAJD A BUDAY MEGMONDJA! ISTENI FEJTETT BABLEVES >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin