Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szőlős rizskoch-kuglóf rumos csokoládéöntettel

MME MME
90 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A rizst fazékba szórjuk, felöntjük egyszeres mennyiségű forró vízzel, sózzuk, majd ha felforrt, lassú tűzön főzzük, ha beszívta a rizs a vizet, felöntjük a rizshez képest kétszeres mennyiségű forró tejjel, és készre főzzük.

Közben a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a puha vajjal, a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a vanília-esszenciával fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a langyosra hűlt tejberizst, a megmosott, leszemezett piros és fehér szőlőt, összekeverjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk.

Vajazott, édes morzsával beszórt kuglófformába öntjük, eligazítjuk, és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, kihűtjük és kiborítjuk a formából.

Közben a csokoládéöntethez az étcsokoládét kicsi darabokra tördeljük, tálkába tesszük, hozzáöntjük a tejszínt és a rumot, vízgőzfürdő fölött sűrűbben folyó öntetté főzzük.

Tálaláskor a szőlős rizskoch-kuglófot cikkekre vágjuk, tányérra fektetjük, körbelocsoljuk a csokoládéöntettel, és friss mentával díszítjük.

Megjegyzés

Ha a szőlő nagyszemű, megmosás és leszemezés után vágjuk félbe, magozzuk ki, és úgy adjuk a rizses masszához.

Készíthetünk hozzá szőlőöntetet is: 2,5 deci mustot felforralunk, beleszórunk 20 deka megmosott, leszemezett szőlőt, cukorral vagy mézzel ízlésünknek megfelelően beédesítjük, és 1 jó kiskanál, kevés hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel besűrítjük. 2-3 percet lassú tűzön főzzük, majd mielőtt lehúzzuk a tűzről, keverjünk bele 3-4 levél apróra vágott friss mentalevelet.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss